Vinkit väsymystä ja univajetta vastaan

6+1 vinkkiä miten taistella väsymystä ja univajetta vastaan

Olen itse aamuihmisiä. Herään joka aamu samaan aikaan päivästä riippumatta – olipa viikonloppu tai työpäivä. Iltaisin väsähdän täysin jo ennen puoltayötä. Ikävä kyllä en aina silti saa unta. Kun nukahtaminen venyy, mutta aamulla herää aikaisin – alkaa kroppa pikkuhiljaa kärsiä univajeesta.

Tämä arkinen ongelma voi selviytymistilanteessa olla todella arkista: unta on vaikea saada. Uni on katkonaista. Heräät aikaisin. Päivät ovat fyysisesti aktiivisia – ja väsymyksen oireet pahenevat. Tiedät, että jatkamalla samaan suuntaan, seuraukset voivat pitkällä aikavälillä olla todella vakavia.

Mutta entä, jos minun pitäisi vain selviytyä seuraavasta päivästä? Miten piristän itseäni, jos haluan itsestäni kaiken irti seuraavana päivänä?

Me otimme selvää ja keräsimme vinkit tähän artikkeliin.

1. Kahvi

Yksinkertainen, mutta toimiva ratkaisu.

Kofeiini auttaa sinua pysymään hereillä. Sitä on käytetty vuosituhansien ajan unen ja väsymyksen karkottamiseen. Pari kuppia päivässä tarjoaa myös kiistattomia terveysvaikutuksia.

Liikakäyttäjälle voi toki tulla oireita – kuten ärtyneisyyttä, sydänoireita, sekavuutta ja unettomuutta. Joten jos olet kofeiinille herkkä, turvaudu muihin keinoihin.

Meille muille pari kuppia kahvia on kuitenkin kaikkein helpoin tapa karkottaa väsymys.

2. Fyysinen harjoittelu

Jos väsymys valtaa kehosi ja mielesi, mutta sinun on pakko pysytellä hereillä – liiku.

Fyysinen harjoittelu vapauttaa kehostasi valtavan määrän endorfiineja, jotka pitävät sinut hereillä.

Henkilökohtaisesti suosittelen lyhyitä juoksupyrähdyksiä. Ne tuottavat ison sykäyksen adrenaliinia kehoon. Älä kuitenkaan vedä treeniä yli – ettet väsytä itseäsi liikaa.

3. Syö, syö, syö!

Kolmas tapa pitää itsensä hereillä. Kroppasi tarvitsee koko ajan energiaa pysyäkseen hereillä. Kun kyse on puhtaasti selviytymisestä, on ruoan merkitys todella merkittävä. Usein selviytyminen on puhtaasti kiinni riittävästä veden ja kalorien saannista.

Kun kroppasi kokee stressiä, voit pyrkiä korvaamaan osan unesta kaloreilla. Ihan oikeasti.

Huomaa, että sokerimakeiset ja suklaa usein (ja kaikki epäterveellinen) aiheuttavat liian suuria insuliinivaihteluita ja piristämisen sijaan itse asiassa väsyttävät lisää. Univajetta vastaan taistelevan kannattaisikin syödä ihan perinteinen lämmin ateria, jossa on runsaasti proteiinia, rasvaa ja hitaita hiilareita.

4. Pikapäikkärit

Jos sinun ei ole pakko pysytellä hereillä juuri nyt, vaan selviytymistilanteessa univajeesi on syntynyt huonoista yöunista – ovat päivällä otetut päiväunet hyvä idea.

Jos haluat pysyä virkeänä loppupäivän, ovat alle 30 minuutin pikapäiväunet paras vaihtoehto. Jos nukut tätä pidempään, heräät usein väsyneempänä kuin olit ennen nukahtamista.

5. Hankkiudu valoon

Evoluutio. Hyödynnä sitä.

Kuten varmasti olet jo itsekin huomannut – me ihmiset automaattisesti piristymme valoisassa ja väsähdämme pimeässä. Kannattaa siis hankkiutua valoon – olipa valon lähdeä sähkölamppu, tuli tai aurinko.

6. Epämukavuus

Jos tarkoituksesi on yksinkertaisesti vain pysytellä hereillä pari lisätuntia (syitä tähän voi olla monia) – niin kokeile istua limutölkin, säilykepurkin tai tennispallon päälle. Hyi helkkari!

Kun olosi on epämukava, pysyt hereillä paljon todennäköisemmin. Ja jos epämukavuus ei riitä, voit aina avata limutölkin ja höydyntää sen sisältämän kofeiinin ja sokerin itsesi piristämiseksi.

+1 Nuku – muu ei auta pitkällä aikavälillä

Vaikka univajetta ja väsymystä vastaan voi taistella monella eri keinolla, ovat noin 7-9 tunnin yöunet ainut oikea tapa pitää itsensä pirteänä.

Antamamme vinkit auttavat sinua taistelemaan päivän tai pari – jos selviytyminen on siitä kiinni. Vinkkimme eivät kuitenkaan korvaa unta.

Lue myös 15 vinkkiä miten saat paremmin unta.

Leave a Reply