Mitkä ovat parhaita ruokia varastoon

10+1 parasta varastoitavaa ruokaa

Suosittelen näitä 10 ruokatuotetta, joilla pääset alkuun elintarvikkeiden varastoinnin kanssa. Jos tuotteet eivät syystä tai toisesta sovi perheellesi, voit varastoida myös käyttämiäsi vaihtoehtoisia ratkaisuja. Kiinnitä huomiota muun muassa lämpötilan ja kosteuden vaikutuksiin ja yritä säilöä ruoka mahdollisimman optimaalisiin olosuhteisiin.

1. Vehnäjauhot

Vehnä toimii leivän, tortillojen ja pizzapohjan perustana. Vielä, kun vettä tulee hanoista, voidaan vehnäjauhoja käyttää leipien, pizzapohjien ja monen muun syötävän leivontaan. Lisäksi leipominen on mukavaa ajankulua.

2. Riisi

Sellaisenaan riisi ei ole täydellinen ateria, mutta esimerkiksi tonnikalaan, tomaattimurskaan ja yrtteihin yhdistämällä se on hyvä kokonaisuus. Huomioi: ruskea riisi sisältää öljyä, joka tulee ennen pitkään eltaantumaan. Valkoinen riisi on siis parempi vaihtoehto pitkäaikaiseen säilömiseen. Säilö riisi kylmiin lämpötiloihin kuivaan tilaan. Näin se tulee säilymään tuoreena pidempään.

3. Hylamaito & kuivattu maito

Ilman sähköä tuore maito pilaantuu tunneissa. Hätätilanteessa tuoretta maitoa on vaikeaa löytää, ellet sitten omista omaa lehmää tai vuohia. Kuivattu maito ei ole tarkoitettu vain juotavaksi, mutta myös raaka-aineeksi muiden ruokien valmistukseen. Etsi erityisesti pahvipakkauksiin pakattua, pitkään säilyvää maitoa. Suomessa myydään runsaasti myös maitoja, joita voidaan säilöä lämpimässä pitkiä aikoja.

4. Suola

Suola on edullinen ja käyttötarkoitukseltaan monipuolinen tuote. Valitse jodioitu versio ja iske kaappiin ainakin pari kiloa suolaa pahan päivän varalle. Kuivassa säilötty suola pysyy hyvänä pitkään ja sitä voidaan käyttää niin mausteena kuin esimerkiksi lihan kuivattamiseen.

5. Pavut

Osta säilykepapuja tai kokeile erilaisia kuivapapuja. Pavut ovat monipuolinen ja taloudellinen ruoka ja lisäksi hyvä kuidunlähde. Kuivatut pavut voidaan jauhaa jauheeksi ja hyödyntää kaikessa aina kekseistä keittoihin.

6. Tomaatit

Säilyketomaatit, tomaattikastike, tomaattitahna, tomaatipyre… Mahdollisuuksia on loputtomiin. Odota, kunnes tomaatit ovat taas alennuksessa ja nappaa muutama kymmenen tölkkiä mukaan kaupasta. Opettele myös itse säilömään ja kuivamaan tomaatteja. Tomaatti on salsojen, keittojen, haudukkeiden ja kastikkeiden perusta. Lisäksi tomaatissa (säilökkeissäkin) on runsaasti hyviä vitamiineja ja mineraaleja. Lyön vaikka vetoa, että olet syönyt jotakin tomaattista viimeisten 48 tunnin aikana!

7. Muut säilykekasvikset ja hedelmät

Säilykehedelmät sisältävät tärkeitä ravintoaineita, laajentavat reseptivalikoimaasi ja säilyvät pitkään. Jos vatsasi ei kestä vihanneksia, kokeile kuivattaa omasi tai osta kylmäkuivatettuja tuotteita. Yllä mainitun tomaatin lisäksi muun muassa ananasta, persikkaa ja kirsikoita löytyy varmasti jokaisesta lähikaupastakin.

8. Maapähkinävoi

Proteiinirikasta, herkullista sellaisenaan tai juuri valmistetun leivän päällä! Lisää joukkoon vielä vähän hunajaa ja voittaja on selvillä! Säilytä uusi, suljettu määpähkinävoipurkki hätätilanteita varten. Nopea proteiininlähde pahimpaan hätään! Säilyy tavallisesti avaamattomana muutaman vuoden.

9. Öljy

Ilman öljyä olet pitkälti jumissa lihan ja kasvisten kanssa. Ongelmana on, että öljy eltaantuu nopeasti. Useimpien öljyjen säilytysaika on vain vuoden verran. Jotkut elintarvikeasiantuntijat suosittelevat kasviöljyjen säilömistä purkkeihin, jonka jälkeen ilman/hapen tyhjentämiseen käytetään Food Saverin Jar Sealer-laitetta tai vastaavaa.

Tällä tavoin säilötyt rasvat voivat säilyä tuoreena vuosia, kunhan ne on säilötty viileään paikkaan. Kun rasvat sitten pääsevät aikanaan käyttöön, sinun tarvitsee vain mitata tarvitsemasi määrä reseptiä varten, suorittaa sulatus ja öljy on valmis käytettäväksi. Vaikka moni meistä on siirtynyt pois kasviöljyjen käytöstä, ne ovat luultavasti kuitenkin paras mahdollinen vaihtoehto öljyn säilöntään pitkällä aikavälillä.

Osta siis ainakin pari purkkia oliiviöljyä kaappiin varalle.

10. Kuivapasta

Toinen ateriakaveri ja lapsiystävällinen ruokalaji viikon jokaiselle päivälle. Omat lapseni ovat tottuneet fusillipastaan. Pastan lisäksi myös nuudelit säilyvät pitkään. Keitettäessä nuudelit pääsevät laajenemaan ja muuttuvat paksuiksi, runsaiksi nuudeleiksi.

Osta siis pari pakettia pastaa, makaronia ja nuudeleita kaappiin.

+1. Sokeri ja hunaja

Okei, menköön vielä yhdestoista! Tiedän ihmisiä, jotka olisivat kirjaimellisesti valmiita tappamaan oltuaan liian pitkään ilman sokeria! Sekä hunaja että sokeri kestävät loputtomiin. Hunaja on lisäksi antibakteerista ja sisältää todella runsaasti hyviä mineraaleja. Hunaja voi kuivahtaa, jos se on pitkään ilman kanssa tekemisissä. Oikein säilöttynä se ei kuitenkaan pilaannu käytännössä ikinä.

Leave a Reply