MRE-ruokaa eli sissimuonaa

MRE-ruoka: Mitä se tarkoittaa ja mistä tilata sissimuonaa netistä?

MRE tulee sanoista Meal, Ready to Eat eli ateria, joka on valmis syötäväksi. Yksi MRE-annos on siis yksi kokonainen ateriakokonaisuus. Alun perin MRE-ruoka (tai MREI, jossa I tarkoittaa individual eli yksilöllinen ateria valmiina syötäväksi) kehitettiin sotilaille, jotka joutuivat viettämään pitkiäkin aikoja kentällä ilman muonituskeskuksen mukavuuksia.

Tilaa täältä:

MRE-ruoka onkin suunniteltu kestämään pitkiäkin säilytysaikoa, lentokoneesta pudottamisen ja vaikka mitä. Tavallisesti yhdessä pakkauksessa on lämpimän ruokalajin lisäksi myös leipää, levitettä, juomajauhetta sekä jälkiruoka. Joskus myös tarvikelajitelma, jonka kanssa ruoka voidaan nauttia sekä FRH eli Flameless Ration Heater, joka on liekitön annoslämmitin. Keskimäärin RME-pakkaukset painavat noin 700 grammaa ja sisältävät 1200-1300 kilokaloria per ateria. Miksi juuri tämän verran? Ajatus on, että sotilas pärjää kentällä vuorokauden kolmella pakkauksella. Näin kaloreita tulee päivään noin 3900 kcal, mutta painoa vain 2100 grammaa.

Mukavinta MRE-pakkauksissa on se, että ne voi syödä suoraan paketistaan. Esimerkiksi tavalliselle eränkävijälle tämä tarkoittaa, että turhaa lautasroskaa ei tule ja astioita ei tarvitse kantaa mukanaan. Lisäksi MRE-ruoka eroaa kuivatusta ruuasta merkittävästi: modernit MRE-annokset ovat oikeata ruokaa, joista erotat mikä suupala on perunaa ja mikä lihaa. Kyse ei siis ole mistään puuromaisesta purusta.

Moni retkeilijä yllättyy hyvästä mausta: pussiruoka on nykyään maittavaa. Meal Ready to Eat -ruoat usein maistuvat paremmilta kuin kaupan mikroateriat, mutta säilyvät pidempään ja muistuttavat toisiaan. Kun tilaat MRE-ruokaa netistä, muista tarkistaa mitä paketti sisältää. Esimerkiksi Varustelekan taistelumuona-annos, joka löytyy retkiruoat-kategoriasta ei sisällä jälkiruokaa. Retkeilijöille myydäänkin yleensä yksittäispakattuja annoksia – ei kokonaisia paketteja.

Kenelle sopivat?

MRE-annokset sopivat kaikille sotilaista survivalisteihin ja sudenpennuista perinteisiin vaeltajiin. Jos vietät aikaa maastossa ja haluat maukkaan aterian, on MRE-paketin kantaminen hyvä vaihtoesimerkiksi grillimakkaralle, kuivatuille ruokajauheille ja säilykepurkeille. Hinta ei päätä huimaa, sillä usein yhden aterian saa tilattua netistä muutaman euron pakettihintaan.

Sotilastehtävissä MRE-pakkaukset alkoivat yleistyä 1980-luvun alkupuolella. Suomen armeijallakin on oma taistelumuonapakkauksensa, jota usein myös sissimuonaksi kutsutaan.

Lue lisää aiheesta esim. osoitteesta Mättömestari.fi.

Kuinka kauan säilyy?

Suurin osa valmistajista lupaa kolmen vuoden säilyvyyttä ruoilleen huoneenlämmössä. Jos ruokaa säilytetään alle 10 asteen lämmössä, saattaa säilyvyys olla 4-5 vuoden luokkaa. Moni käyttäjä on kuitenkin raportoinut syöneensä jopa 10 vuotta vanhoja paketteja ilman mitään sivuvaikutuksia. Me emme tietysti voi suositella kokeilemaan tätä kotona, mutta yleensä jos ruoka haisee, näyttää ja maistuu hyvältä, on se helposti syötävissä.

Leave a Reply