Säilykepurkin avaaminen ilman purkinavaajaa

Miten avata säilykepurkki ilman purkinavaajaa? Tässä 4 tapaa

Olipa kyse sitten oikeasta SHTF-hätätilanteesta tai vaan vaellusretkestä, jolla purkinavaaja on unohtunut kotiin, joskus on näppärää osata avata säilykepurkki ilman purkinavaajaa. Ja ei, emme tarkoita nyt niitä purkkeja, joissa on itsessään kahva, josta purkki aukeaa.

Tässä artikkelissa esittelemme 4 tapaa, joilla sinäkin saat purkit auki ilman avaajaa – ja vieläpä vaivatotmasti.

Avaa säilykepurkki lusikalla

Sinun ei tarvitse olla edes erityisen vahva avataksesi säilykepurkin lusikalla. Tosin lusikan pitää olla vahva. Tämä tapa toimii vain, jos lusikka on vahvempi kuin alumiini.

Istu lattialle tai tukevasti kestävälle tuolille. Aseta purkki tukevasti polviesi väliin ja aseta lusikka noin 45 asteen kulmassa säilykepurkin kannen ryppyä vasten. Tavallisesti on parempi asettaa niin sanottu syömäpuoli lusikasta alaspäin ja siis syömiseen käytettävä osa kohti purkkia.

Aseta peukalosi vahvasti lusikan kaarevaan osaan ja paina alaspäin niin kovaa kuin pystyt. Samalla liikuta lusikkaa edestakaisin. Pidä liike pienenä ja keskity yhteen kohtaan purkin reunaa vasten. Pikkuhiljaa mekaaninen paine ja kitka alkavat väsyttää alumiinia – ja raapivat alumiinista itse asiassa irti pieniä pölyhiukkasia. Lopulta lusikka kaivaa tiensä läpi purkista, jonka jälkeen voit yrittää taittaa kantta auki.

Ennen syömistä, lusikka kannattaa huuhtoa, sillä se saattaa olla täynnä alumiinipölyä.

Puukolla

Lusikka on turvallisempi ja helpompi väline kuin puukko, sillä pienikin lipsahdus terävän esineen kanssa voi aiheuttaa ikävän tilanteen esimerkiksi pitkällä vaelluksella.

Et halua käyttää puukkoa kannen sahaamiseen, sillä tämä tapa voi pilata sisällä olevan ruoan.

Terävän puukon voi kuitenkin painaa läpi aivan säilykepurkin reunasta aivan samaan tapaan kuin purkinavaajankin. Ja samaan tapaan kuin avaajalla, puukollakin voi pikkuhiljaa painamalla ja nitkuttamalla avata purkin reunaa pitkin.

Kiveä tai katua vasten

Tähän taktiikkaan tarvitset vain jonkin suhteellisen tasaisen ja kovan pinnan. Esimerkiksi katukivetys, tiiliharkko tai vaikkapa tasainen kivi toimivat.

Ota purkki tukevasti molempiin käsiisi. Avattava puoli eli kansi alaspäin, paina purkkia kevyesti kovaa pintaa vasteen ja nopeasti hankaa purkkia edestakaisin. Hankausliike ja paine yhdessä löysentävät säilykepurkin kantta.

Kun kansi on löystynyt riittävästi, voit avata kannen pelkästään painamalla kovaa purkin reunoilta. Huomaathan, että tällä tavalla kansi voi myös löystyä reunoistaan niin paljon, että kesken hankausliikkeen ulos lähtee valumaan nesteitä.

Pihdeillä

Helppoa ja yksinkertaista: ota pihdeillä kiinni purkin reunasta ja taita sitä ulospäin. Siirrä pihtetä sentti tai pari ja taita reunaa uudestaan ulospäin. Jatka näin ympäri koko kannen reuna. Kun kansi on löystynyt, voi sen yrittää avata joko yksinkertaisesti painamalla purkin reunoja kovaa tai vaihtoehtoisesti voit käyttää pihtejä kannen kampeamiseen auki.

Nämä 4 tapaa avata säilykepurkki ilman purkinavaajaa toimivat hyvin niin retki-, vaellus- kuin katastrofitilanteissa. Kuten huomaat, purkin saa aina auki. Paljon tärkeämpää onkin pitää huolta siitä, että sinulla on riittävästi ruokaa ja säilykkeitä saatavilla.

Leave a Reply