Porkkanan istutus ja kasvatus kotona

Porkkanan istutus, kasvatus & säilytys – näin se käy helposti

Porkkanat ovat oivallinen lisä niin kesän kuin talven ruokavalioon! Ne säilyvät oikein säilytettynä hienosti talven yli, niistä saa runsaasti kuitua ja mukavasti vitamiineja – mm. A-vitamiinia.

Mikä pH on sopiva?

Porkkanan istutus kannattaa tehdä maahan, jonka pH on noin 6-7 eli suhteellisen neutraali. Porkkanalle täydellinen kasvualusta on kevyt ja hiekkapitoinen multamaa.

Istutusaika

Paras aika istuttaa porkkanaa on toukokuun puolivälin tienoilla. Maa saa olla kostea noin 1-2 sentin syvyyteen asti istutuksen ajankohtana.

Kasvuaika

Keskimäärin noin 70-80 päivää kesäporkkanoilla. Taimettuminen vie ensimmäiset 10-20 päivää.

Muista harventaa ja harata! Kun taimet ovat kasvaneet noin 2-3 sentin korkuisiksi, tulisi istutus harventaa noin 5 sentin väleille. Harventaminen takaa, että porkkanoilla on riittävästi tilaa kasvaa. Harvennetut taimet kannattaa kärrätä kauemmas, sillä muuten ne saattavat houkutella paikalle tuholaisia. Komposti on harvennustaimille oikea paikka. Haraus vastaavasti poistaa jo kasvaneet rikkaruohot ja antaa maalle ilmaa (kuohkeutta).

Jos haluat porkkanoita sekä kesällä syötäväksi että talveksi varastoon, kannattaa kesän loppupuolella harventaa istutusta ja syödä nostetut porkkanat heti. Nosta maahan jääneet vasta ensipakkasten aikaan täysin tuuleentuneina (kasvu päättynyt, kuori kovettunut) ja säilö oikein.

Muista painaa harvennuksen aiheuttamat reiät umpeen, sillä ne ovat loistavia pesäpaikkoja tuholaisille.

Kastelu

Keväällä ja alkukesällä kastelu on usein tarpeen. Jos kesä on kuiva, kannattaa porkkanat kastella myös kesällä.

Säilytys

Jos haluat säilöä porkkanoita läpi talven, tulee se tehdä noin 0-1 asteessa. Ilmankosteuden tulisi mielellään olla korkea. Esimerkiksi perinteinen maakellari on loistava paikka porkkanoiden säilytykseen. Myös kerrostalon kellarissa porkkanan saa säilymään, mutta muista tehdä säilytysastioihin reikiä tai pitää niitä muuten hieman avonaisena.

Hyviä vaihtoehtoja sekä ulkona että sisällä säilömiseen ovat kostea hiekka, turve ja koivunlehdet. Latomalla porkkanoita esimerkiksi paperikassiin kerroksittain – ja hiekkaa aina kerrosten väliin – säilyvät porkkanat nahistumatta pitkään.

Lähteet: Puutarha.net ja Meillakotona.fi

Leave a Reply