Miten istuttaa puutarha pieneen tilaan

Pienen puutarhan istuttaminen itse

Luonnonmukaisesti tuotettu ruoka on IN! Siis todella IN. Eikä vain preppaajien ja survivalistien piireissä – vaan ihan yleisestikin. Kaikenmaailman kauppatieteilijät, filosofit, yrityspomot ja metallityöntekijät istuttavat takapihoilleen ja mökeilleen omia pieniä puutarhojaan. Eikä suotta. Pienestä puutarhasta riittää satoa pitkäksi aikaa koko perheellä. Syötävää syntyy enemmän kuin uskotkaan.

Toki olet ongelmissa, jos asut kerrostalossa. Silloin takapihan ruusupuskaan ei saa yleensä istutettua perunoita ilman suuria ongelmia. Mutta tällöin vaihtoehtoina ovat oman kasvitarhan istuttaminen jonkun sukulaisen tai tutun pihapiiriin – tai yleisen ison vuokrapuutarhan hyödyntäminen. Tosin, jos paska osuu tuulettimeen, ei vuokrapuutarhasta saa varmasti omiaan talteen ennen kuin naapuruston pienet kätöset ovat käyneet nostamassa kaiken syötäväksi kelpaavan parempaan talteen.

Jos sinulla kuitenkin on kerrostalossa parveke, voit kasvattaa siellä useita lasitettuun tilaan sopivia vihanneksia.

1. Pystysuora kasvatus

Tämä sopii täydellisesti myös toimistoihin ja kerrostaloihin. Hanki itsellesi korkea hyllykkö ja aseta se joko suoraan ikkunan viereen tai lasitetulle parvekkeelle lämpimään kohtaan. Pystysuoraan puutarhaan sopivat erityisesti kaikki yrtit, mutta myös mansikka tuntuu kasvavan siinä hyvin.

2. Puutarha sisälle

Onko sinulla kätevä kellari? Tee siitä puutarha! Osta iso kasa lämpölamppuja ja ruukkuja. Istuta porkkanaa, kaalia, perunaa ja mausteita. Ja muista, ikkunat kannattaa tilkitä talvisin ettei sisään tule pakkasta.

3. Kasvatus kukkaruukuissa

Jos sinulla ei ole kellaria ja sisä- tai ulkotiloihisi ei sovi hyllykköä, osta iso kasa perinteisiä kukkaruukkuja. Niissä kasvavat sekä kukat että yrtit ja perunat.

Mitkä kasvit viihtyvät näissä puutarhoissa?

Näitä seuraavia kannattaa kokeilla etenkin pystysuoraan puutarhaan.

  • Tomaatit: Erityisesti pienet kirsikkatomaatit. Ne viihtyvät hyvin pienemmissäkin purkeissa. Tomaatit kasvavat ylöspäin – ja niiden varsia kannattaa tukea (esimerkiksi sitomalla sukkahousut niiden varren ympärille).
  • Kurkut
  • Erilaiset pavut
  • Yrtit: Näille sopii kasvualustaksi melkein mikä tahansa pieni puteli, joka vain saa tarpeeksi valoa (aseta kasvit etelään suuntaavan ikkunan eteen).
  • Perunat: Valitse roska-astian kokoinen laatikko ja leikkaa tai poraa sen laitoihin ja pohjaan muutamia reikiä. Laita pohjalle 5-10 senttiä multaa. Aseta siemenperunat mullalle ja heitä päälle vielä 15 senttiä multaa. Kun perunan vihreät osat ovat nousseet noin 15-20 senttiä mullan pinnalle, lisää multaa. Jätä vain noin 5 senttiä vihreää näkyviin ja anna perunan kasvaa lisää. Tee sama useaan otteeseen. Kun varsi alkaa tummua, on aika kerätä työsi ”hedelmät”. Päällimmäiset perunat ovat pienehköjä, mutta astian pohjalta löytyy isompia möhkäleitä.
  • Mansikat: Mansikka kasvaa hyvin esimerkiksi vanhassa katon rännissä. Katso vain, että se saa riittävästi valoa parvekkeelta tai ikkunasta.

Mitä kasvaminen vaatii?

Suurin osa yllä mainituista kasveista vaatii vähintään 6 tuntia suoraa auringonvaloa per päivä. Talvisin voit korvata auringonvalon lämpölampuilla… Mutta kesällä kannattaa valita kasvatuspaikka tarkkaan.

Vielä, kun Suomessa on hyvä olla, voi kunnan tai kaupungin yhteinen puutarha olla kaikkein tuottoisin valinta. Kokeile sitä – mutta eksperimentoi samalla kotona parveke- ja hyllykasvatuksen kanssa.

Leave a Reply