Miten uuden vuoden lupaukset pidetään vuonna 2016

Miten pitää uuden vuoden lupaukset?

Jälleen on se aika vuodesta: ihmiset tekevät tonnitolkulla lupauksia, mutta eivät ole millään tavalla suunnitelleet miten ne pidetään. Ja siksi rikkovat niin selvinpäin kuin kännissä tehdyt lupaukset jo ensimmäisten parin kuukauden aikana.

Yleisimmät syyt lupausten rikkomiseen:

Epämääräisyys: et ole määritellyt uuden vuoden lupaustasi tarpeeksi tarkkaan. Näin voit ”huijata vähän” ja tehdä jotakin, mikä käytännössä jo rikkoo lupaamasi.
Liian suuri määrä: lupaat heti 10 eri asiaa, vaikka yhdessäkin olisi jo liikaa tekemistä.
Liian vaikeita: tavoittelet asioita, joita et millään voi saavuttaa.

Ja näistä kohdista on helppo lähteä purkamaan vinkit siihen, miten uuden vuoden lupaukset oikeasti pidetään. Lue alta – ja onnistu kerrankin.

Rajoita lupausten määrää

Hei, ihan oikeasti, elämässä on varmasti 50 erilaista asiaa, jotka haluaisit muuttaa.

Mutta älä yritä muuttaa kaikkea kerralla. Lupaa vain 1, 2 tai 3 asiaa ja keskity niihin täysillä. Esimerkiksi laihduttaminen. Se on niin kokonaisvaltainen lupaus, että sen lisäksi ei kannata luvata paljon mitään muuta. (Paitsi asioita, jotka tukevat laihdutusta – esim. liikunnan lisääminen ja alkoholin käytön vähentäminen.)

Kerro muille mitä lupasit

Sosiaalinen paine on kaksiteräinen miekka: toisaalta se auttaa sinua pysymään lupauksissasi… mutta toisaalta on suhteellisen v*tuttavaa jakaa omia syvimpiä tahtojaan perheen ja kavereiden kanssa.

Jos olet kuitenkin lupaamassa jotakin, jossa läheisten tuki on suureksi avuksi – kerro tavoitteistasi.

Vuonna 2016 sosiaalinen media on myös uskomattoman vahvassa roolissa. Voit kertoa uuden vuoden lupauksistasi myös sosiaalisessa mediassa – ja saat varmasti lisätukea ystäviltäsi.

Pidä kirjaa kehityksestäsi

On tärkeää, että tiedät mikä tilanteesi on. Jos tavoite on laihduttaminen, pidä kirjaa painosi kehittymisestä. Jos haluat kuntoilla lisää, merkkaa kalenteriin treenisi. Jos haluat lopettaa tupakoinnin, pidä kirjaa kuinka monta päivää olet ollut ilman – tai miksi ja milloin olet retkahtanut.

Hyvä tapa: Kirjaa joka päivä ylös 5 asiaa, joissa olet onnistunut tai joista olet ollut tyytyväinen. Näiden asioiden ei ole pakko liittyä suoraan lupaukseesi. Mutta positiivisuus ja menestymisen tunne auttavat jaksamaan.

Tarkista tavoitteitasi tasaisin väliajoin

Elämä muuttuu. Ihminen muuttuu. Ympäristö muuttuu.

Se, mitä olet mennyt 31.12.2015 lupaamaan, ei välttämättä sovi elämääsi mitenkään enää toukokuussa.

Pohdi siis esimerkiksi kerran kuukaudessa, onko lupauksesi yhä relevantti. Lupausta voi muokata tarpeen vaatiessa.

Hyvä tavoite on aina saavutettavissa. Ja jos elämässäsi on tapahtunut suuria mullistuksia, ei yhdestä uudenvuoden lupauksesta kannata masentua.

Leave a Reply