Mitä tarkoittaa survivalismi ja preppaus

Survivalismi & preppaus: Mitä se tarkoittaa ja miten päästä alkuun

Survivalismi on valmistautumista. Valmistautumista ison luokan yllätyksiin ja kriiseihin kuten sotiin, luonnonkatastrofeihin, ääriolosuhteisiin ja suuronnettomuuksiin. Etenkin Euroopassa survivalismi on viime vuosina ollut enemmän ruoka- ja tarvikevarastojen ylläpitoa, eränkäyntitaitojen opettelua ja kestävän elämän opettelua. Vastaavasti Yhdysvalloissa survivalismi on saanut myös vahvoja äärimuotoja (ns. Doomsday Preppers). Ihmiset rakentavat esimerkiksi ydinsodan kestäviä bunkkereita, ostavat tonneittain aseita ja säilövät ruokaa vuosikausiksi.

Survivalisti ei ole mikään hullu puukoin ja kasvomaalein varustautunut Steven Siegal lähikaupan kassalla tuhannen tonnikalapurkin kanssa. Ehei, hän voi olla ihan tavallinen arkinen kaveri, joka elää tavallista elämää kuin kaikki muutkin. Survivalismi ei erota ihmisiä arkisissa tilanteissa. Erot tulevat esiin vasta kun jotakin oikeasti tapahtuu.

Survivalismi on ajattelutapa. Kansainvälinen liike. Ajatus siitä miten hätätilanteessa selvitään niin fyysisesti kuin henkisesti.

Jos itse haluat päästä survivalismissa alkuun, kannattaa panostaa erätaitojen opetteluun ja kerätä kotiin niin sanottu kotivara – sekä suunnitella miten sinä ja perheesi selviäisitte katastrofitilanteesta.

Todellinen survivalisti

  1. Tietää miten ruokaa, vettä, lääkkeitä ja muita tarvittavia asioita hankitaan pitkän hätätilanteen aikana.
  2. Tietää miten suojata itseään ja perhettään fyysisiltä uhilta – itsepuolustus, kodinpuolustus, työkalut, hätätilanteessa jopa aseistus jne.
  3. Tietää miten eletään kestävällä tavalla: passiiviset energiajärjestelmät, puutarhanhoito, eläminen ilman sähköä tai öljyä jne
  4. Ottaa vastuun omista teoistaan.
  5. Osaa kontrolloida ja ravita omaa mieltään, kehoaan ja sieluaan.
  6. Ei ole riippuvainen teknologiasta tai teknisistä järjestelmistä.
  7. Ei tuhlaa (eikä ole riippuvainen lainoista).
  8. Rakastaa oppia uutta.
  9. Tietää, että kukaan ei ole 100% turvassa.
  10. Osaa mukautua ympäristön vaatimuksiin, mitä ikinä ne ovatkaan.
  11. Mutta tekee kaiken tarvittavan selviytyäkseen ja menestyäkseen ympäristössään.
  12. On vahvatahtoinen ja ei pelkää esteitä.
  13. Auttaa muita omien mahdollisuuksiensa mukaan ja ylläpitää rauhaa.
  14. Käyttää maalaisjärkeä!

Kotivara

Kotivara on nimensä mukaisesti kotona pidettäviä asioita, jotka ovat ”varalla”. Siis kotiin hankitaan ruokaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita, joiden avulla voidaan selviytyä, jos paska niin sanotusti osuu tuulettimeen – esimerkiksi luonnonmullistusten, talousromahduksen, sähkönjakeluongelmien tai sodan takia.

Viralliset viranomaissuositukset Suomessa sanovat, että jokaisesta kodista pitäisi löytyä viikon kotivara. Moni survivalisti haluaa pitää kotonaan paljon suurempaakin kotivaraa.

Survivalismi.info:n lista kotivaran sisällöstä on loistava:

  • Hyvin säilyvää ruokaa
  • Ruuanvalmistusvälineet, kaasukeitin, grilli, tulisija
  • Ruuanvalmistukseen tarvittava polttoaine
  • Patteri- tai dynamoradio
  • Taskulamppu
  • Varaparistoja
  • Kynttilöitä
  • Vesiastioita
  • Vedenpuhdistustarvikkeet
  • Lääkkeet, erityisesti jatkuva lääkitys
  • Ensiapulaukku
  • Saippua, shampoo, terveyssiteet
  • Tiiviit kannelliset ämpärit jätteille ja wc-käyntejä varten
  • WC-paperi
  • Jätesäkkejä
  • Lisähuopia tai makuupusseja
  • Lisä- tai varalämmitin
  • Käteistä rahaa
  • Viihdykettä
  • Myös sähköttä toimivia pelejä. Esim. lautapelit, pelikortit, kirjoja…
  • Alkoholi, tupakka
  • Lemmikkieläinten tarvikkeet

Hyvin säilyviä ruokia ovat muun muassa riisi, säilykkeet, MRE-ruoka, pavut, hunaja, kuivat leivät (näkkileipä), makaroni, suola, sokeri ja kuivattu liha.

Lääkkeistä tärkeimpiä ovat perussairauksiin tarvittavat jatkuvat lääkkeet. Sinun tulee itse tietää mitä tarvitset viikkotasolla. Lisäksi kotivaraan kannattaa lisätä muun muassa maitohappobakteereja, särkylääkkeitä ja allergia- ja pahoinvointilääkkeitä. Jos tarkoitus on suojautua myös säteilyltä, on joditablettien ostaminen hyvä idea.

Kannattaa huomata, että periaatteessa terve ihminen voi selvitäilman ruokaa jopa viikon tai kaksi, mutta ilman vettä ihminen pärjää vain päivän tai pari. Ensimmäisenä kannattaa muistaa, että likainen epäpuhdas vesi on huonompi vaihtoehto kuin ei vettä ollenkaan. Epäpuhdas vesi voi nimittäin aiheuttaa niin ripulointia kuin oksenteluä. Nämä itsessään nopeuttavat veden poistumista kehosta. Sinun tulee siis varmistaa puhtaan veden saanti nopeasti.

Osa survivalismin oppaista suosittelee pitämään vettä jatkuvasti varastossa. Tällöin ongelmaksi muodostuu veden kierto – sillä seisova vesi on juomakelpoista vain pari päivää. Toki pari päivää seissyttä vettä voidaan yhä käyttää, mutta tällöin se pitää puhdistaa joko suodattamalla, keittämällä tai erillisillä puhdistustableteilla.

Jos et pidä jatkuvaa vesivarastoa, kannattaa katastrofin hetkellä heti täyttää riittävästi vesiastioita. Kaikki astiat, jotka voidaan tiivistää kannella tai korkilla, ovat hyviä. Vettä tarvitaan juomisen lisäksi myös ruoan valmistukseen. Täten vettä kannattaa ottaa talteen enemmän kuin luulet tarvitsevasi.

Miksi survivalismi & preppaaminen on niin suosittua?

Oikeastaan survivalismia on ollut olemassa aina. Pitihän ihmisten varautua ääriolosuhteisiin jo tuhansia vuosia sitten. Jo tällöin ihmiset säilöivät ruokaa, tiesivät miten elää vaikeissakin olosuhteissa ja miten puolustaa itseään.

Ison maailman tietoon Doomsday Prepper -tyyppinen äärisurvivalismi Kylmän sodan aikana, kun ydinsodan uhka sai monet yhdysvaltalaiset rakentamaan bunkkereita ja valmistautumaan yllätyshyökkäykseen.

Kun maailmassa on epävarmuutta ja levottomuuksia, ihmiset heräävät. Mitä enemmän kriisejä on ja mitä lähempänä omaa asuinpaikkaa ne ovat, sitä enemmän ihmiset alkavat miettiä omaa selviytymistään. 2000-luvulla olemme nähneet runsaasti terroria ja sotia. Suurvaltojen välit tuntuvat jälleen tulehtuneilta ja näin yhä useampia haluaa ottaa selvää preppauksesta.

7 myyttiä preppauksesta

Moni preppauksesta tai survivalismista kuullut ei välttämättä ymmärrä siitä kaikkea. Mekään emme väitä, että ymmärtäisimme kaiken. Siksi päätimme listata 7 myyttiä, joita usein kuulemme.

1. Se on telttailua

Ei, preppaus tai survivalismi ei ole telttailua. Telttailussa sinulla on tavallisesti ruoat koko reissun ajaksi ja pääset suihkuun muutaman päivän jälkeen. Kaupat ovat auki ja saat vettä tarvittaessa lähes mistä tahansa. Mutta entäs, jos kaupat olisivatkin kiinni, vettä ei tule hanoista ja et tiedä mistä saat seuraavan ateriasi?

2. Voit säilöä ruokaa koko loppuelämäksesi

Ei, ne loppuvat kyllä joskus. Siksi todellinen preppaaja opettelee miten ruokaa kasvatetaan, metsästetään, kalastetaan ja löydetään luonnosta. Vaikka pariksi ensimmäiseksi viikoksi tai kuukaudeksi on hyvä olla ruokaa kotivaran muodossa, et voi varastoida ruokaa loputtomiin.

3. Kaikki auttavat toisiaan hätätilanteessa

Me emme tiedä miten ihmiset reagoivat isoihin mullistuksiin. Et voi tietää ovatko naapurisi auttavaisia ja ystävällisiä vai yrittävätkö he heti pölliä sinulta kaiken mikä irti lähtee. Et voi siis laskea sen varaan, että naapurustosta joku auttaa sinua.

4. Selviytymishärvelit riittävät

Pelkät generaattorit, vedenpuhdistimet ja aurinkokennot eivät riitä selviytymiseen – ne auttavat. Mutta eivät pidä sinua hengissä. Siksi suosittelemme opettelemaan elämään myös ilman härveleitä.

5. Pääsen mökille / mummolaan / valitsemaani paikkaan, kun katastrofi iskee

Koko suunnitelmasi ei voi perustua siihen, että pääset haluamaasi paikkaan ongelmatilanteessa. Entä jos kaikki tiet on suljettu? Entä jos ulkona on tuhansittain ihmisiä mellakoimassa? Jos haluat olla 100 % valmistautunut, tiedät miten elää useammassa kuin yhdessä paikassa.

6. Puolisoni suostuu varmasti mukaani

Ei välttämättä. Voit kertoa omat mielipiteesi puolisollesi, ystävillesi ja suvullesi, mutta he eivät välttämättä ole kaikesta samaa mieltä. Ja se on ihan okei. Kaikkien ei tarvitse prepata samalla tavalla.

7. Lapseni kyllästyvät preppaamiseen

Lapset rakastavat aktiviteettejä. Jos olet pienestä asti opettanut heidät kulkemaan ja toimimaan luonnossa, he oppivat rakastamaan preppaamista. Sitäpaitsi preppauksen ei tarvitse olla mitään äärisurvivalismia: opeta lapsellesi mitkä kasvit ovat myrkyllisiä, miten kalastetaan ja mitä marjoja voi syödä. Anna lapsillesi aikaa oppia ja vapaus tonkia. He rakastavat luontoa!

Yhteenveto

Nyt tiedät mitä survivalismi on ja miten yksinkertaista preppaus voi joskus olla. Jos et vielä ole tehnyt mitään selviytymisesi eteen, suosittelemme aloittamaan kotivaran hankkimisesta ja yksinkertaisten erätaitojen opettelusta.

Leave a Reply