Miten selvitä terrori-iskusta

3 kohtaa terrori-iskusta selviytymiseen

Viimeisinä viikkoina, kuukausina ja vuosina terrori-iskuja on nähty aivan liikaa. Niitä on tapahtunut Lähi-Idässä, Aasiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Mutta miten iskusta selvitään? Mitä minun pitäisi tehdä, jos joudun kasvotusten terroristin kanssa? Miten toimia hätätilanteessa?

CNN kirjoitti aiheesta artikkelin, joka perustuu Ison Britannian National Counter Terrorism Security Officen eli Nactso:n uusiin ohjeistuksiin.

Ohjeiden perusneuvo on ”juokse tai piiloudu riittävän paksun suojan taakse”. Monelle tämä ei varmaan tule yllätyksenä. Paneudutaan tarkemmin Nactso:n raportin kolmeen perusohjeeseen.

1. Juokse

Jos sinun on mahdollista paeta turvallista reittiä, tee se. Juosten. Yritä saada muitakin mukaasi ja lähde pois paikalta mahdollisimman nopeasti.

2. Piiloudu

Jos pakeneminen ei ole mahdollista, pitää sinun piiloutua. Kannattaa muistaa, että luodit, räjähdykset ja sirpaleet läpäisevät kankaat, lasit ja puuseinät helposti. Samoin ne tulevat läpi ohuista tiili- ja metallirakennelmista. Jos mahdollista, hae suojaa siis tukevien paksujen seinien takaa.

Muista asettaa matkapuhelin välittömästi äänettömäksi!

3. Kerro tilanteesta

Mikäli tilanne sen sallii, soita poliisille ja anna mahdollisimman paljon informaatiota. Missä epäillyt ovat, montako heitä on, miltä he näyttävät, miten he ovat varustautuneet – onko paikalla loukkaantuneita tai kuolleita – ja paljonko rakennuksen sisällä vielä on ihmisiä.

Paettuasi

Kannattaa muistaa, että poliisi ei voi tietää etukäteen kuka on panttivanki ja kuka terroristi. Jos pääset siis pakenemaan tilanteesta, kannattaa poliisin edessä välttää nopeita liikkeitä ja pitää kädet koko ajan näkyvillä. Näin virkavalta voi varmistua, että sinä et ole uhka muita kohtaan.

Huomaa! Nämä ohjeet eivät missään nimessä ole 100 % kattavat. Oma tilannetajusi ja terrori-iskun tyyli ja yksityiskohdat ratkaisevat, mikä on paras tapa selviytyä.

Vaikka nyt tiedätkin miten toimia – me toivomme koko sydämestämme, että kenenkään suomalaisen (tai kenenkään muunkaan) ei tarvitse kohdata tällaista tilannetta.

Leave a Reply