Mitä preppaajan tarvitsee ostaa valmiiksi

Nämä 22 asiaa valmistautunut preppaaja on jo ostanut

Mietitkö mitä kaikkea sinun kannattaa ostaa ennen kuin meidän tuntemamme maailma romahtaa? Olipa syynä talous, sota tai suuri luonnonmullistus – noudata meidän 22 kohdan ostoslistaamme ja suuntaa lähimpään kauppaan.

Listamme ei pelasta elämääsi – mutta antaa sinulle edun naapureihisi nähden. Se saattaa olla ratkaiseva tekijä, kun kamppaillaan selviytymisestä.

Ja tiedätkö mitä kaikki yrittävät ensimmäisenä haalia? Ruokaa! Siksi hyvin valmistautunut preppaaja on ostanut sitä rutkasti varastoon… Lue alta mitä kaikkea kannattaa hankkia heti!

Ostoslista

 1. Hae kaupasta 10 kiloa valkoista riisiä. Valkoinen riisi säilyy todella pitkään, kun se säilötään kuivaan tilaan ja tasaiseen lämpötilaan. 10 kiloa ei riitä loppuelämäksesi, mutta tällä pääsee heti alkuun.
 2. Nappaa samalla parikymmentä purkkia tonnikalaa, 10 kiloa säilöttyjä papuja ja 5-10 kiloa erilaisia säilöttyjä purkkilihoja – lohi, hirvi ja poro omat omia suosikkejamme. Ilman proteiinia et pärjää. Ja metsästys ei ole helpoin vaihtoehto alussa, kun paska on iskeytynyt tuulettimeen.
 3. Osta vielä pari kiloa sokeria ja pari kiloa suolaa (lisätyllä jodilla). Suola on ihmisille tarpeellista – ja sokerissa on runsaasti nopeita kaloreita hätätilanteita varten.
 4. Sitten hedelmiä. Mene hedelmähyllyyn ja nappaa mukaasi 20 purkkia hedelmiä ja 20 purkkia vihanneksia. Lajilla ei sinänsä ole väliä. Näiden avulla monipuolistat ruokavaliotasi.
 5. Vähän vielä ruokaa! Ota mukaasi pari jättipurkkia maapähkinävoita. Siinä on kaloreita aivan järjettömästi – ja kalorit pitävät sinut alussa elossa. Maapähkinävoin ainut ongelma on säilyvyys: tavallisesti purkit säilyvät avaamattomina vain kaksi vuotta. Jos siis romahdukseen on vielä muutama vuosi aikaa, voi pähkinävoi mennä huonoksi.
 6. Hunaja. Hunaja säilyy todella pitkiä aikoja. Se on antibakteerista, täynnä kaloreita ja maistuu hyvälle. Jos haluat pysyä terveenä, ota lusikallinen joka aamu.
 7. Multivitamiini. Osta ”yksi päivässä” tyyppisiä monivitamiineja vähintään vuoden satsi eli 365 kappaletta. Nämä eivät mene huonoksi, joten voit rauhassa pamauttaa kärryyn isommankin satsin.
 8. Vesisäiliöt. Suomessa veden suoranaiseen ostamiseen ei ole tarvetta. Meillä tulee hanasta puhdasta vettä. Osta siis tyhjiä säiliöitä ja täytä ne itse vedellä. Vesi ei säilöttynä pysy hyvänä niin pitkään kuin moni uskoisi. Jos jaksat, vaihda säiliöiden sisältö esimerkiksi kerran viikossa tai kahdessa. Kuinka paljon vettä sitten tarvitsee säilöä? Hyvä tavoite on saada säiliöihin noin kahden viikon vesitarpeet – asuitpa sitten yksin tai perheesi kanssa.
 9. Paras LED-taskulamppu, johon sinulla on varaa. Osta myös pitkäkestoisia akkuparistoja. Halvat paristot tyhjenevät nopeasti säilytyksessäkin, joten kannattaa panostaa laatuun (ja ostaa lisää paristoja esim. vuoden välein).
 10. Tulitikut. Todennäköisesti et ole heti ryntäämässä lähimpään metsään ja perustammassa kommuunia… Mutta tulitikkuja on aina hyvä olla varalla. Itse ostaisin samaan varastoon pari laadukasta sytkäriäkin – ihan vaan monipuolisuuden nimissä.
 11. Ensiapulaukku. Jos sinulla ei vielä ole autossasi tai kotonasi tällaista, hanki yksi – ja mielellään iso. Ikinä ei voi tietää milloin sidetarpeet tulevat tarpeen.
 12. Vedenpuhdistin tulee tarpeeseen. Puhdistimet maksavat mitä vaan muutamasta kympistä useisiin tuhansiin (isot satojen litrojen puhdistimet). Jos haluat laatua ja uskallat laittaa vähän enemmän ostokseesi rahaa kiinni, voi Katadyn Pocket olla potentiaalinen vaihtoehto.
 13. Veitset & muut työkalut: hanki nämä valmiiksi. Kannattaa ostaa ainakin yksi laadukas kirves, yksi monitoimityökalu (esim. perinteinen Leatherman) ja yksi hyvä puukko. Puukossa tärkeää on kestävyys ja monipuolisuus. Yksi omista suosikeistamme on huippuhyvä eräveitsi Skrama, jolla onnistuu halkaisu, vuoleminen ja tarvittaessa vaikka itsepuolustus. Skrama on kuitenkin varsin kookas, joten pienempää terää kaipaavan kannattaa katsella eri maiden armeijoille valmistettuja taisteluveitsiä. (Muista myös filerointiin ja ruuan valmistuksen tarvittavat veitset – toivottavasti sellaiset sinulla on jo valmiiksi…)
 14. Kiikarit tai kaukoputki. Ilman näitäkin voi selviytyä, mutta itse ainakin haluamme tietää tarkkaan mitä edessäpäin siintää. Jos suunnitelmissasi on suunnata myöhemmin luontoon, auttavat kiikarit sinua metsästyksessä.
 15. Hyvä makuupussi. Ikinä ei tiedä mihin sitä lopulta elämässään päätyy. Hyvän makuupussin avulla selviät hengissä kovista talvipakkasistakin.
 16. Teltta. Ihan oikeasti. Vaikka me kaikki suunnittelemme, että pidämme majaa jossain pysyvämmässä, on teltan omistaminen silti ehdottoman tarpeellista.
 17. Lääkkeet. Etenkin, jos käytät reseptilääkkeitä. Niitä olisi hyvä pitää ainakin parin kuukauden satsi saatavilla kaikkina aikoina. Samalla ostaisin antihistamiinia, särkylääkettä, kolloidista hopeaa, ripulilääkkeitä, kortisonivoidetta ja maitohappobakteereita.
 18. Osta samalla tampooneja ja kuukautissuojia. Naiset tarvitsevat näitä.
 19. Hammastahnaa, harjoja, saippuaa ja sheivaustarvikkeet. Ihan vielä ensimmäisinä päivinä sinua ei harmita hygieeniasiat. Mutta muutaman päivän päästä kyllä ketuttaa, jos hammastahna pääsee juuri nyt loppumaan.
 20. Vessapaperia ja talouspaperia. Jälleen, nämä eivät ole välttämättömiä, mutta kyllä hätätilanteessa on mukava saada perse puhtaaksi. Tietysti pyyhkimisen tai pesemisen voi hoitaa muutenkin, mutta paperi on alussa varmasti mieluisin vaihtoehto kaikille.
 21. Kertakäyttöastioita – kupit, lautaset ja ottimet. Tottakai voisit syödä ihan oikeistakin lautasista, mutta arvaa mitä, kertakäyttöastiat säästävät vettä. Niitä ei tarvitse tiskata. Siksi on hyvä pitää edes pientä satsia näitäkin varastossa.
 22. Käteistä ja jalometalleja. Jos romahduksen syy on taloudellinen – tai jos maksujärjestelmämme romahtavat katastrofin, sodan tai terrorismin takia – voivat käteinen, kulta ja hopea pelastaa elämäsi. Et välttämättä saa rahojasi tai kultaasi vaihdettua mihinkään, jos ihmiset kamppailevat ruuasta kynsin ja hampain – mutta ne ovat paras valintasi hätätilanteen varalle.

Koska olet suomalainen, oletan, että sinulla on riittävästi lämpimiä vaatteita joka säähän. Mitä lämpimämpiä, sen parempi.

Tällä ostoslistalla preppaaja pääsee alkuun. Lista on pitkä, mutta ei läheskään täydellinen. Voit kommentoida alle omat suosikkiostoksesi!

Leave a Reply