Miten suojautua tulvalta

Miten suojautua tulvalta

Meillä Suomessa tilanne on hyvä: kunnon tulvia on todella harvoin. Jos kuitenkin tulvariskialueilla, on sinun syytä tietää miten tulvaa vastaan voi suojautua.

Ensin on pakko todeta, että todella moni luulee tulvien olevan ihan ”helppoja nakkeja”. Ovathan ne yleisin luontoon liittyvä onnettomuus esimerkiksi Yhdysvalloissa. Mutta silti tulvissa kuolee satoja ihmisiä joka ikinen vuosi.

Jos jokainen olisi varustautunut luonnonkatastrofeihin oikealla tavalla, tulisi uhreja vähemmän – ja materiaaliset vahingot voitaisiin minimoida. Siksi sinun ei kannata ohittaa tätä artikkeliamme pelkällä olkien kohautuksella.

1. Arvioi mahdolliset vahingot

Eli mieti mitä pahimmillaan voisi tapahtua. Jos kotisi tai mökkisi joutuisi nyt valtavien vesimassojen alle, niin mitä kaikkea menettäisit? Onko talosi rakenteet uhattuna? Meneekö se asumiskelvottomaksi?

Mitä käy lapsillesi, kotieläimillesi ja itsellesi? Entä kodin elektroniikalle? Entä ulkona? Voiko jokin puu kaatua talosi, autosi tai perheesi päälle?

Kun tuhot on arvioitu, on aika miettiä miten tuhojen syntyminen voidaan estää. Jos tuhojen todennäköisyys on suuri, onko taloudellisesti fiksua estää tuhojen synty?

2. Seuraa – jopa liikaa

Toinen tärkeä pointti on vedenpinnan seuraaminen. Tarkasta lähimmän mittauspisteesi tiedot Internetistä ja hätätapauksissa kuuntele radiota lisätietojen toivossa.

Jos tulvan uhka on välitön, sinun pitää tietää vedenpinnan muutoksista välittömästi.

3. Pidä hätäpakkaus lähelläsi

Valmistele itsellesi esimerkiksi 48 tai 72 -tunnin hätäpakkaus, joka sisältää vettä, purkkiruokaa, hygieniatarvikkeita ja puhtaita vaatteita. Jos kuulet, että tulvan uhka on nopeasti kasvamassa, pääset nopeasti karkaamaan kaupungista perheesi kanssa.

Huomaa: jos tulva on jo saavuttanut kotisi, älä lähde ulos! Olet sisätiloissa paremmassa turvassa. Poistuminen tulisi aina tehdä ENNEN kuin vesi saavuttaa kotisi.

4. Suojaa tärkeät paperit

Tämän kohdan voit tehdä heti: suojaa tärkeimmät paperisi vedeltä jo tänään. Näitä voivat olla esimerkiksi kauppakirjat, sopimukset, yrityksen kirjanpito ja muut vastaavat.

Yhteenveto

Nämä ohjeet auttavat sinua suojautumaan tulvalta. Tulemme myöhemmin kirjoittamaan artikkelin siitä, miten tulvan keskellä selviydytään.

Leave a Reply