Miten toimia tulitaistelun keskellä

Selviydy tulitaistelusta – mitä tehdä ammuskelun keskellä

Tämän tyyppisiä vinkkejä me emme edes tykkää kirjoittaa – mutta viimeisten muutaman viikon tapahtumien jälkeen lienee paikallaan ottaa selvää miten tulitaistelusta selviydytään. Siksi päätimme kerätä listan niistä toimenpiteistä, joita ammattilaiset suosittelevat tehtäväksi ammuskelun keskellä joutuessasi.

Joshua Pivenin kirjassaan antamat ohjeet:

Jos olet ammunnan kohteena:

  • Poistu nopeasti ja mahdollisimman kauas. Kokematon ampuja ei todennäköisesti osu sinuun enää 50-60 metrin jälkeen.
  • Juokse edestakaisin poistuessasi. Älä siis poistu paikalta suoraa linjaa pitkin. Poukkoile. Näin tähtääminen vaikeutuu merkittävästi.
  • Älä laske paukauksia. Sinulla ei ole mitään tietoa siitä minkä kokoinen lipas ampujalla on tai montako kutia hän on käyttänyt. Panosten laskeminen on elokuvatemppu, joka ei toimi oikeassa elämässä.
  • Mene kulman taakse heti, kun se on mahdollista. Et ole turvassa niin kauan kuin sinut voidaan nähdä. Jos sinun on mahdollista poistua sellaista reittiä, jossa pääset pois näkyvistä – tee se.

Jos sinua ei tähdätä:

  • Painaudu maahan ja pysy siellä. Jos tulitus on täysin sattumanvaraista, pysy mahdollisimman matalana. Älä ryömi, vaan mene oikeasti mahallesi.
  • Jos olet ulkona, piiloudu joko riittävän ison kiven, puun tai ajoneuvon taakse. Ajoneuvon taakse suojautuessasi yritä pysyä renkaan ja vanteen takana. Ne suojaavat paremmin kuin pelkkä ovi.
  • Jos olet sisätiloissa, siirry pois siitä tilasta, jossa ampuja on – ja käy sitten makaamaan. Mikäli mahdollista, piiloudu paksujen huonekalujen kuten työpöydän tai hyllykön taa.
  • Jos ampuja on ulkona ja sinä sisällä, pysyttele pois ikkunoista ja ovista. Pysyttele piilossa kunnes virkavalta antaa sinulle luvan jälleen liikkua.

Me toivomme, että et ikinä joudu näitä neuvoja käyttämään… Mutta näin Joshua Piven neuvoo toimimaan ammuskelun keskellä. Tietysti paras tapa selviytyä tulitaistelusta riippuu omasta sijainnistasi, käytetyistä aseista sekä ympäristöstä. Älä siis ota näitä vinkkejä 100-prosenttisena totuutena.

Leave a Reply