Säilytä preppaus omana tietonasi

7 tapaa pilata preppaus – näistä operaatioturvallisuus kärsii

Todellinen preppaaja pitää huolen siitä, että SHTF-tilanteessa, mikään ei estä häntä toteuttamasta suunnitelmiaan ja pitämään sekä itseään että perhettään turvassa. Siksi päätimme listata 7 asiaa, jotka pilaavat operaatioturvallisuutesi – ja samalla siis omasi.

1. Blogin pitäminen

Kyllä. Tämä kuulostaa tyhmältä minun suullani sanottuna – mutta survivalistiblogin pitäminen on typerä idea. Siis sellaisen, jossa kerrot tasan tarkkaan mitä olet tehnyt ja miksi. Minä kirjoitan vain yleistason vinkkejä, joten toivottavasti sinulla ei ole tiedossa mitä kaikkea olen laittanut itselleni valmiiksi varastoon – ja mihin. Tai miten siirryn turvallisemmalle alueelle, jos esimerkiksi tulva, anarkia tai sota iskee.

Älä siis pidä tekemisistäsi päiväkirjaa netissä.

2. Naapurile kertominen

Suurin osa preppaajista on ylpeitä saavutuksistaan. ”Katsoppas nyt naapuri kuinka paljon minulla on kultaa…” tai ”Onko sullakin näin monta tölkkiä papua kaapeissasi…” – älä puhu naapurillesi ja puolitutuille preppauksesta.

Jos oikeasti käy paskasti, niin naapuri on ensimmäisenä ovesi takana vinkumassa ruokaa. Ja pahimmassa tapauksessa tunkeutuu varastoosi ja vie jotakin elintärkeää.

3. Liian tarkka lasten infoaminen

Jos sinulla on jotain tärkeitä suunnitelmia, joista lasten on pakko tietää, kerro heille. Älä kuitenkaan kerro kaikkea, sillä lapset puhuvat. Oma lapsesi kertoo tarhakaverilleen, joka taas kertoo omille vanhemmilleen. Tieto leviää kulovalkean tavoin.

Lapset ovat myös hyviä kuuntelemaan salaa… Joten vältä turhaa survivalismista puhumista kotona.

4. Ex-rakkaus juoruaa

Usein omalle kumppanilleen tulee kerrottua kaikki tärkeä. Ja preppaus saattaa olla yhteinenkin harrastus.

Rakkaus ei aina kuitenkaan jatku ikuisesti. Jos ero tulee ja ex-vaimosi tai miehesi tietää preppaamisestasi liikaa, tee suunnitelmiisi muutoksia. Esimerkiksi ruoka- ja tarvikesäilöt kannattaa siirtää.

5. Esiinny telkkarissa ”guruna”

Kaikki erikoinen kiinnostaa. Myös survivalistit. Siksi töllössäkin nähdään aika ajoin selviytymisguruja ja alan ammattilaisia kertomassa miten he ovat valmistautuneet ”maailmanloppuun”.

TV-esiintymisen jälkeen kaikki tuntevat kasvosi – ja naapurisi varmasti tietää kenen oven taakse hän tulee, jos paska iskee tuulettimeen.

6. Tarvikkeiden säilytys näkösällä

Vieraita käy lähes kaikilla. Ainakin silloin tällöin. Ja osa vieraista voi olla todella kovia nuuskimaan – vaikka heillä ei olisi siihen mitään syytä.

Laita siis kaikki preppaukseen liittyvät tarvikkeesi sen verran hyvään piiloon, että niitä ei pelkällä kaapin avauksella löydä. Sama pätee alan lehtiin: jos tilaat preppauslehtiä tai omistat selviytymisoppaita, kannattaa ne pitää hyllyn perukalla piilossa.

7. Liika juominen

Niin, kännissä tulee aina kerrottua kaikenlaista. Ja se jos mikä on operaatioturvallisuudelle haitallista.

Emme tietenkään sano, että sinun pitäisi lopettaa alkoholin käyttö kokonaan – haluamme vain muistuttaa sinua, että keskityt humalassa keskustelemaan jostain muusta kuin preppauksesta.

Yhteenveto

Operaatioturvallisuus on tärkeää niin poliiseille, sotilaille, turvallisuusalan ammattilaisille kuin ensihoitajillekin… Ja sama pätee meihin survivalisteihin. Pidä siis homma kasassa ja älä kerro kaikkea kavereillesi!

Leave a Reply