Miten ostaa Bitcoineja

Ohjeet: Miten ostaa Bitcoineja – katso vaiheet

Jos olet tällä sivulla, haluat todennäköisesti tietää miten ostaa Bitcoineja. Ja miksi? Ensinnäkin lienee paikallaan nopeasti kerrata mitä Bitcoinit ovat. Ne ovat kryptovaluuttaa. Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva virtuaalinen valuutta. Tässä tapauksessa sanaa ”valuutta” käytetään kyllä aika löyhässä mielessä. Perinteisestihän ajatellaan, että valuutan tulisi olla vaihdon väline – ja rehellisesti sanoen, Bitcoin ei vielä sitä ole. Toki voit joissakin verkkokaupoissa käyttää sitä tavaroiden ja palveluiden ostamiseen. Löytyypä netistä esimerkiksi asunnonvälittäjäkin, joka ottaa hulppeista huviloista vastaan Bitcoineja.

Bitcoineja voi siirtää käyttäjien välillä ilman keskitettyä hallintaa. Järjestelmä perustuu niin sanottuihin lohkoketjuihin, joita verkoston käyttäjät varmentavat matemaattisesti. Joko järjestelmän luotettavuus perustuus siis hajautukseen ja korkeampaan matematiikkaan.

Miksi sitten haluaisin ostaa Bitcoineja? Hyvä kysymys. Moni ostaja ryntäsi markkinoille, kun kryptovaluuttojen hinnat lähtivät vallattomaan nousuun vuoden 2017 loppupuolella. Osa haluaa ostaa sijoittaakseen. Eli ajatuksena on joko nopea tai pidemmän aikavälin arvonnousu. Toiset ostavat teknologian takia. Lohkoketjut ovat tulleet jäädäkseen – ja moni haluaa päästä mukaan nyt, kun eletään vielä kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen kehityskulun alkupäätä. Ajatuksena heillä on todennäköisesti, että myöhemmin kryptovaluutat ovat vielä arvokkaampia. Osa ostaa Bitcoineja hajauttaakseen sijoitussalkkuaan. Esimerkiksi osakkeiden, velkakirjojen ja kullan ohessa kryptovaluutat voivat olla mielenkiintoinen tapa lisätä variaatiota salkkuun – ja ostamalla pieniä ns. altcoineja, myös halutessaan riskiä.

Lopetetaan kuitenkin turha pohtiminen ja mennään itse prosessiin. Alta löydät ohjeet miten ostaa Bitcoineja. Tarkemmat kuvalliset ohjeet löydät täältä.

Valitse lompakko

Ensiksi sinun tulee valita niin sanottu lompakko. Bitcoin-lompakko on yksityisten avainten (private keys) kokoelma, mutta sillä usein viitataan ohjelmaan, jolla noita avaimia voidaan hallinnoida. Moni aloittelija yksinkertaisesti luo tilin johonkin verkkosivustolle ja näin hänelle aukeaa Bitcoin-lompakko. Hyvänä esimerkkinä esimerkiksi alla mainittu Coinbase.

Halutessasi voit hankkia niin sanotun ”hard” eli offline eli cold -lompakon. Kyse on fyysisestä säilöstä, johon yksityisavaimet tallennetaan, jotta kukaan ei voi niitä hakkeroimalla saada haltuunsa.

Valitse pörssi ja rekisteröidy

Kun sinulla on lompakko, seuraavaksi sinun pitää tietää mistä ostat Bitcoineja. Jos et välitä erillisen Bitcoin-lompakon hankkimisesta on sinun täysin mahdollista ostaa ja säilyttää kaikki omistamasi Bitcoinit suoraan pörssin lompakossa – esimerkiksi juuri Coinbasessa.

Coinbase.com on aloittelijalle todennäköisesti se helpoin pörssi. Näin rekisteröityminen tapahtuu:

 1. Siirry tästä osoitteeseen www.coinbase.com
 2. Klikkaa oikeasta ylänurkasta ”Sign Up”
 3. Täytä sinulta pyydetyt tiedot
 4. Siirry sähköpostiisi (esim. Gmail) ja vahvista sähköpostiosoitteesi klikkaamalla linkkiä saamastasi viestistä
 5. Lisää puhelinnumerosi ja vahvista se antamalla tekstiviestillä vastaanottamasi PIN-koodi sille varattuun kenttään
 6. Varmenna henkilöllisyytesi: klikkaa sivustolla ”Verify your identity” ja seuraa ohjeita. Sinun tulee ottaa kuva passistasi tai ajokortistasi. Suosittelemme passia, sillä se menee tunnistuksesta helpommin läpi kuin suomalainen ajokortti.
 7. Lisää maksutapa: lisää joko luottokorttisi tiedot tai siirrä rahaa Coinbase-tilillesi pankistasi SEPA-maksulla.

Noin, jos teit kaikki vaiheet olet valmis ostamaan nyt Bitcoineja!

Osta Bitcoineja

Olemme jo näin pitkällä! Jos teit kaikki yllä listatut toimenpiteet, sinulla on joko rahaa Coinbase-tililläsi tai olet lisännyt luottokortin sinne maksutavaksi. Olet valmis ostamaan Bitcoineja.

1. Klikkaa sivustolla ”Buy/Sell” ja valitse mitä kryptovaluuttaa haluat ostaa. Artikkelin kirjoitushetkellä Coinbasesta voi ostaa Bitcoinin lisäksi myös Ethereumia, Litecoinia ja Bitcoin Cashia.
2. Valitse määrä. Voit joko valita tietyn euromäärän, esimerksi 100€ – tai vaihtoehtoisesti valita, että haluat ostaa esimerkiksi 0,1 Bitcoinia.
3. Klikkaa ”Buy Bitcoin Instantly” ja varmenna maksu.

Noin, omistat nyt Bitcoinia!

Entäs turvallisuus?

Kun ostat kryptovaluuttoja, on tärkeää käyttää luotettavia pörssejä. Suosittelemamme Coinbase on yksi suurimmista ja tunnetuimmista kryptomarkkinoista. Sitä vetää yhdysvaltalainen yritys, jonka toimintaa säätelevät näin muun muassa USA:n pörssivalvonta ja verottaja.

Voit varmistaa varojesi turvallisuuden neljällä yksinkertaisella tavalla:

1. Aina kun kirjaudut sisään, katso että osoite on oikein (esim. https://www.coinbase.com)
2. Käytä aina riittävän vaikeaa salasanaa, jota et käytä muissa palveluissa.
3. Pidä 2FA eli kaksivaiheinen kirjautuminen aina päällä. Jokaisen kirjautumisen yhteydessä sinun pitää varmentaa kirjautuminen joko tekstiviestillä saamasi koodin tai Google Authenticator -sovelluksen avulla.
4. Jos pelkäät hakkereita, hahnki itsellesi ”hard wallet” eli kryptovaluuttojen offline-kukkaro.

Yhteenveto

Bitcoinien ostaminen on loppujen lopuksi todella helppoa. Vaikeampi onkin valita, pitäisikö niitä ostaa vai ei. Toiset vannovat uuden teknologian ja lohkoketjujen nimeen – toiset uskovat kyseessä olevan jokin finanssimaailman metku, jolla tavallista käyttäjää höynäytetään taas pahemman kerran.

Me itse ostimme kryptovaluuttoja pienen siivun säilytykseen. Emme tiedä, tuleeko niille ikinä mitään käyttöä, mutta jos teknologia yleistyy, on todennäköisesti hyvä olla mukana jo alkujoukoissa. Suosittelemme kuitenkin, että et missään nimessä sijoita Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin enempää varallisuuttasi kuin olet valmis häviämään. Me emme voi tietää millainen on kryptovaluuttojen tulevaisuus ja tulevatko meidän varamme säilymään bittiavaruudessa.

2 Responses

 1. Tomi Pontynen
  Tomi Pontynen at |

  En voi ostaa Coinbasen kautta, ei supportia Colombiaan. Vaikka kone on Freedome VPN: n kautta englantilaisessa osoitteessa, Coinbase näkyy tietävän, että olen Colombiassa.

  Reply

Leave a Reply