Miksi kultaan kannattaa sijoittaa

Kultaan sijoittaminen

Haluatko suojata omaisuutesi inflaatiolta, hyperinflaatiolta ja osakemarkkinoiden romahdukselta? Haluatko olla varma, että rahasi eivät katoa mihinkään?

Kulta säilyttää arvonsa. Sen se on tehnyt luotettavasti jo vuosituhansien ajan.

Me emme väitä, että kulta on 100 % varma sijoituskohde, mutta kuten moni preppaaja tietää, sillä on etunsa. Listasimme tapoja ja syitä sijoittaa kultaa!

Kannattaako kultaan sijoittaa?

Käytönnössä voimme erotella muutamia eri tapoja sijoittaa kultaan. Me halusimme erotella kolme alle.

  • Fyysisen kullan ostaminen: Yksinkertaista ja helppoa. Tilaat verkkokaupasta kultaa kolikkoina, laattoina tai harkkoina. Talletat ne omaan säilöösi turvalliseen paikkaan. Osa sijoittajista pitää fyysistään pankkien tallelokeroissa, osa ei luota pankkeihin ollenkaan.
  • ETF-rahastojen ostaminen: Paperin ostamista. Tunnettuja ETF-rahastoja ovat mm. iShares Comex Gold Trust, Powershares DB Gold Fund (DGL) ja E-Tracs CMCI Gold Total Return ETN (UBG).
  • Kultakaivosten osakkeiden ostaminen: Kultakaivosten osakkeiden hinnat reagoivat usein kullan hintaan nopeasti ja voimakkaasti, vaikka periaatteessa kaivokset suojaavat tuotantonsa myymällä tulevaa tuotantoa lukkoon lyödyillä futuurihinnoilla – eli ne suojaavat tuotantoaan ja varmistavat kaivostoiminnan jatkuvuuden hinnan heitellessä.

Fyysisen kullan ostaminen – tiedä nämä!

Ennen kuin ostat ensimmäisen unssisi, sinun kannattaa tietää muutamia perusasioita kullasta ja siihen sijoittamisesta.

Hintakehitys

Kuten varmasti ymmärrät, kultaa ja muita jalometalleja on maapallolla vain rajallinen määrä. Toki kaivoksista tuotetaan vuosittain tonneittain kultaa vielä 2000-luvullakin.

Mietipä sitten FIAT-valuuttoja. Valuuttaa voidaan painaa mielipuolisesti niin paljon kuin keskuspankit haluavat. Rahaa periaatteessa luodaan lisää, kun keskuspankki päättää ostaa pankeilta lainoja tai ostaa valtioiden lainoja suoraan. Lisäksi keskuspankit voivat erikoistilanteissa ottaa suoraan osaa jälkimarkkinoihin ns. Open Market Operations -toimillaan.

Pankit luovat jatkuvasti lisää rahaa, kun ne luotottavat niin yrityksiä, yksityisiä kuin valtioitakin.

Kultaa ei voida luoda tyhjästä. Sitä on säilössä muun muassa pankeilla, valtioilla ja osalla keskuspankeista, mutta sitä ei voida tulostaa lisää.

Nousukauden aikana ihmiset tunkeilevat osakemarkkinoille. Paperikauppa käy kuumana ja uusia ostajia tunkee markkinoille mukaan. Osakkeet yliperformoivat. Se mikä nousee, tulee kuitenkin joskus myös alas.

Kun talous ylikuumenee ja käänne huonompaan on nähtävissä, alkaa paperin ostaminen olla hullun hommaa. Yleensä tällaisessa tilanteessa kulta päihittää osakkeet.

Talouskriisien aikana kullan hinta yleensä nousee – ainakin suhteellisesti. Kulta on pysyvämpää, sitä on käytetty vaihdon välineenä ja arvon säilyttämiseen jo vuosituhansia. Deflaatiossa hinta toki voi pudota – mutta tällöin absoluuttisen hinnan sijaan kannattaa pohtia suhteellista arvoa. Mitä sait esimerkiksi unssin kultakolikolla 5 vuotta sitten – versus nykytilanne? Deflatorinen romahdus pudottaa usein kaikkien jalometallien hintoja dollareissa tai euroissa laskettuna, mutta niiden ostovoima paranee suhteellisesti.

Kun paperirahan markkinat tippuvat, suojautuminen tulee monelle ajankohtaiseksi.

Fiksuimmat suojautuvat etukäteen.

Kriisitilanteissa kuten äkillisissä pörssiromahduksissa, bondimarkkinan kuplan puhkeamisissa, maailmanhistorian kovimpien kultashorttien purkautuessa tai koko FIAT-järjestelmän kaatuessa, kulta on erinomainen valinta.

Sijoituskohde vai vakuutus?

Hyvä kysymys.

Lähtökohtaisesti fyysisen kullan ostaminen muuhun kuin keräilytarkoituksiin pitäisi meidän mielestämme olla (ensisijaisesti) vakuutus.

Sen ei ole tarkoitus olla spekulaatiota. Et osta kultaa tullaksesi rikkaaksi. Jos haluat leikkiä casinoa, osta johdannaisia.

Kulta on vakuutus. Sijoituskulta pitää huolen siitä, että voit ostaa nakkisämpylöitä vielä siinäkin kohtaa, kun dollarit ja eurot eivät enää kelpaa (esim. hyperinflaatio) tai kun pörssi tippuu alas 50% parin vuoden ajanjaksolla, etkä uskalla tehdä exittiä tarpeeksi ajoissa.

Miksi sijoituskultaa?

On yrityksiä joilla menee hyvin. On yrityksiä joilla menee huonosti. Joskus yritys voi siirtyä ensimmäisestä tuohon toiseen.

Sijoituskulta ei siirry. Se vain on.

Fyysisessä kullassa on se hieno puoli, että sen määrä ei muutu paperikullan hinnan mukaan.

Olet ostanut 2 unssia kultaa? Sinulla on 2 unssia kultaa, vaikka paperikullan hinta tuplaantuisi tai puoliintuisi.

  • Kullan arvoa ei voida vähentää poliittisilla päätöksillä.
  • Kulta ei mene konkurssiin.
  • Kullan arvo ei ole ikinä nolla.
  • Kulta on pitkällä aikavälillä vakaa sijoituskohde.
  • Sijoituskullan omistaminen on anonyymiä.

Miksi ei vain käteistä?

Valuutan arvo voi heitellä kriisitilanteissa valtavasti.

Mietipä tilannetta Weimarin Saksassa tai vaikka Zimbabwessa, joissa molemmissa hyperinflaatio söi valuutan arvosta leijonanosan joka ikinen kuukausi (pahimmillaan joka päivä tai tunti).

Tänään saat sämpylän kahvilasta 4 eurolla, huomenna se maksaa 40 ja ensi viikolla jo 400 euroa.

Saisit pussillisen samoja sämpylötä 1g kultaharkolla niin tällä viikolla, ensi viikolla kuin ensi vuonnakin.

Kriisitilanteessa kullan suhteellinen arvo usein nousee. Joten ehkä ensi viikolla saat jo kaksi pussia sämpylöitä.

Puhtaasti tilillä makaavaa valuuttaa voidaan takavarikoida nopeasti. Hallitus ilmoittaa perjantaiaamuna, että pankit ovat suljettuina tästä päivästä eteenpäin. Viikonlopun aikana varallisuudellesi langetetaan 10% kertaluontoinen vero valtion talouden pelastamiseksi. Maanantaina pankit aukeavat normaalisti, olet menettänyt 10% valuuttavarannoistasi ja olo on kuin housut kintuissa ja perse kipeänä heränneellä neidolla firman pikkujoulujuhlien jälkeen. Nolottaa ja vihastuttaa samaan aikaan.

Valuutalla on aina vastapuoliriski. Kullalla ei.

Minkälaista sijoituskultaa ostaisin?

Hyvin yleinen kysymys. Tätä kuulee lähes päivittäin.

Vastaus ei ole kuitenkaan 100% simppeli – vaan se riippuu muun muassa omasta varallisuudestasi.

Jos pelkäät, että kansainvälinen valuuttajärjestelmä kohtaa todella massiivisen kriisin ja kullasta tulee vaihdannan väline, haluat ostaa pieniä kultakolikoita, koska niillä voi maksaa viikoittaisia ruokaostoksia.

Jos haluat mahdollisimman pienen preemion spottihinnan päälle, joudut ostamaan isoja harkkoja. Mitä isompia kolikoita, laattoja tai harkkoja ostat, sitä lähempänä niiden unssihinta on kansainvälistä markkinahintaa. Pienissä kolikoissa gramma- ja unssihinta on kalliimpi.

Jos ostat sijoituskultaa vakuutukseksi, valitse sellaisia kolikoita, joilla ei ole vielä keräilyarvoa. Hyviä valintoja ovat tällöin tämän vuoden Lunarit, Pandat, Krugerrandit ja Philharmonikot. Haluat maksaa vain ja ainoastaan itse kullasta, et numismaattisista fantasioista.

Osa, etenkin vanhemmat, kultakolikkojen sarjat (Lunar, Pandat) ovat keräilytavaraa ja niistä joutuu maksamaan jopa moninkertaisen summan niiden sisältämään kultaan nähden.

Isoja kilon harkkoja ei vastaavasti ole ihan joka pojalla tai tytöllä varaa ostaa.

Tällöin hyvä perusvalinta ovat unssin kokoiset ei-numismaattiset tai semi-numismaattiset kolikot – eli juurikin nuo mainitut Pandat, Lunarit, Krugerrandit ja Philharmonikot.

Muista siis ainakin tämä!

Kulta tasapainottaa salkkusi riskejä.

Fyysisen sijoituskullan omistaminen on oivallinen vakuutus markkinoiden kuplia ja kriisejä vastaan. Se tarjoaa erityistä arvoa maailman synkimpien tilanteidenkin varalle ja toimii samalla hyvänä inflaation suojana.

Me suosittelemme, että pidät sijoitusomaisuudestasi aina 5-15 % fyysisessä kullassa – kaikkina aikoina.

Kun sodan uhka, levottomuudet tai taloudellisen kriisin mahdollisuudet kasvavat, nosta prosentti nopeasti 15-50% väliin. Suoranaisessa sodassa, kulta voi olla jopa 80% koko omaisuudestasi.

Fyysinen kulta on meidän mielestämme oikea valinta. Sijoittaminen on helppoa. Sijoitus säilyttää arvonsa. Ja se on täydellinen vakuutus maailmantalouden ongelmille. Toki sinä saat olla eri mieltä.

Linkkivinkkinä vielä 2 luotettavaa verkkokauppaa, jos mietit mistä niitä kolikoita ja harkkoja kannattaa ostaa (emme tee yhteistyötä kummankaan kanssa, mutta olemme molempien asiakkaita):

Leave a Reply