Miksi kullan omistaminen kannattaa

Miksi sinun pitäisi omistaa kultaa – etenkin NYT

Kulta on toiminut rahana vuosituhansien ajan. Se on kestävää, sitä ei voida monistaa, sitä on helppo vaihtaa ja kuljettaa – lisäksi se pitää arvonsa hyvin. Toisin kuin FIAT-valuutat.

Pikafaktaa:

  • Pehmeä jalometalli
  • Kemiallinen merkki Au
  • Atominumero 79
  • Syntyy neutronitähtien törmätessä
  • Käytetään kolikoina, koruina, harkkoina ja taiteessa

Miksi kukaan omistaa kultaa?

Vaikka sitä ei meillä Suomessa joka päivä huomaakaan, pidetään kultaa yhä maailmalla arvossaan. Intialaiset ja kiinalaiset rakastavat tätä kimaltavaa tavaraa.

Kultakolikoita on ollut käytössä maksuvälineenä aina vuodesta 800 eKr lähtien. Nykyään tämän jalometallin rooli maailman taloudessa on monelle arvoitus. Alta löydät kuitenkin 10 syytä omistaa kultaa.

1. Historiallisesti pitänyt arvonsa

Kultaon vuosituhansien ajan pitänyt arvonsa. Paperinen ja digitaalinen raha ei pidä arvoaan. Inflaation myötä kaikki on kalliimpaa. Tarvitset aina vain enemmän numeroita ostaaksesi auton, asunnon, leipää tai hienon puvun.

2. Yhdysvaltain talousongelmat

Kullan arvo määritetään nykyään pääasiassa suhteessa yhdysvaltain dollareihin. Vaikka dollari on artikkelin kirjoitushetkellä suhteellisen vahva, ei sen voida olettaa pysyvän vahvana tulevina vuosikymmeninä. USA on erittäin velkaantunut. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että maa on valmis tulostamaan itsensä ulos velkahelvetistään – mikä käytännössä tarkoittaa valuutan arvon vahvaa heikkenemistä. Vaikka tähän prosessiin voi mennä vuosia ja vuosia, on se varmasti jossain vaiheessa tulossa.

3. Inflaatio

Ihan sama missä asut, on inflaatio riesanasi. Vaikka maailmahistoriaan mahtuu lyhyitä deflaation jaksoja – on inflaatio paljon yleisempää. Eurosi menettävät ostovoimaansa vuosi toisensa perään.

4. Deflaatio

Ja vaikka deflaatio iskisi, säilyttää kulta ostovoimansa myös rahan arvon noustessa. Tämä johtuu siitä, että usein deflaatiossa muiden hyödykkeiden arvo laskee nopeammin kuin kullan.

5. Geopoliittinen epävakaus

Viimeiset vuosikymmenet, -sadat ja -tuhannet ovat osoittaneet, että kulta pitää arvonsa myös tilanteissa, joissa maailmanpoliittinen tilanne kärjistyy äärimmilleen. Toisen maailmansodan aikana kulta oli erinomainen sijoituskohde – kun taas esimerkiksi Saksan markat menettivät lähes kaiken ostovoimansa. Ongelmatilanteissa kultaa on myös helppo kuljettaa mukanaan minne tahansa menetkin.

6. Lisääntynyt kysyntä

Aasian maiden rikastumisen myötä sijoitus- ja korukullan kysyntä on kasvanut huomattavasti. Kiinassa kultakoruja ja -harkkoja pidetään yhtenä varmimmista sijoituksista – ja niiden avulla siirretään varallisuutta sukupolvelta toiselle.

7. Riskin hajauttaminen

Usein osakkeet, velkakirjat ja monet muut sijoituskohteet liikkuvat ongelmatilanteissa samaan suuntaan: niiden arvo heikkenee. Valitsemalla salkkuusi sijoituskohteita, jotka korreloivat keskenään negatiivisesti, suojaudut suurilta suhdannevaihteluilta.

Esimerkiksi vuoden 2008 pörssiromahduksen aikana kullan hinta nousi, kun osakkeet olivat valtavassa pudotuksessa.

8. Helppo säilyttää

Kultakolikot ja -harkot on helppo laittaa kaappiin piiloon tai lähimmän pankkisi tallelokeroon säilöön. Jos et kerro omistuksestasi kavereille, sukulaisille ja kadunmiehille – ei kukaan tule ikinä löytämään kätköäsi.

9. Useita eri kokoja

Jokaisella ei ole varaa ostaa kilon harkkoja. Tai ainakaan meillä ei ole. Kultaan on kuitenkin helppo sijoittaa ostamalla pienempiä kolikoita. Saatavilla on niin yhden unssin kolikoita kuin paljon pienempiäkin. Pääset hyvään alkuun jo sijoittamalla pari saturaista.

10. Ei vastapuoliriskiä

Kullalla ei ole vastapuoliriskiä. Kaikilla muilla sijoitusinstrumenteillä on. Myös valuutalla. Sinun eurosi voivat kadota lähes kokonaan, jos pankkisi menee konkurssiin (okei, riski on pieni – ja Suomessa valtio takaa pankkitalletuksia). Periaatteessa keskuspankki voi myös inflatoida valuuttasi arvon olemattomiin. Vastaavasti osakkeiden kohdalla on aina konkurssin riski. Kullalla vastapuoliriskiä ei ole.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Moni survivalisti uskoo, että petrodollari on tulossa tiensä päähän. Samalla Kiina ja Venäjä ovat todistetusti kasvattaneet keskuspankkiensa kultavarantoja. Samansuuntaisia viitteitä on nähtävissä useiden kehittyvien maiden varannoissa.

Jos kulta ei ole minkään arvoista – tai jos sillä ei ole merkittävä rooli tulevaisuuden rahajärjestelmässä – miksi nämä maat ostavat sitä jatkuvasti lisää?

Maailma on herkässä ja erikoisessa tilanteessa. Sotatoimia ollaan nähty niin Euroopassa, Afrikassa kuin Lähi-Idässäkin. Suurvallat ovat kalistelleet sapeleitaan sekä näillä sota-alueilla että muutamissa muissa herkissä paikoissa (esim. East China Sea).

Terrorismin uhka koko maailmassa on todellinen. Iskuja tuntuu tulevan kiihtyvää tahtia.

Siksi me olemme sitä mieltä, että jokaisen valmistautuneen ihmisen pitäisi omistaa kultaa – edes vähän.

Leave a Reply