Näin saat lihan säilymään pitkään

Miten säilyttää lihaa, jos jääkaappi tai pakastin ei ole vaihtoehto?

Vielä joitakin vuosisatoja sitten ihmiset eivät edes tienneet mikä ihmeen laite jääkaappi tai pakastin on. Miten ihmeessä he sitten säilyttivät lihaa?

Talvella homma on helppoa

Lumi. Jää. Liha säilyy todella hyvin, kun ulkona paukkuvat pakkaset. Suojaa liha ulkopinnoiltaan ja kaiva liha tarpeeksi syvälle lumen ja jään alle (merkitse paikka, jotta löydät sen itse), jotta eläimet eivät pääse käsiksi kätköösi.

Lihan kuivatus

Jos lunta ja jäätä ei ole tarjolla, kannattaa liha kuivattaa.

Tähän et tarvitse mitään kemikaaleja. Kun liha on riittävän kuivaa, mikrobit eivät enää kasva siinä. Käytännössä tapoja on useita, mutta me suosimme kahta.

  1. Jos käytössäsi on vielä sähköä, käytä ostamaasi lihankuivainta. Se on varmin ja nopein tapa. Liha kannattaa esilämmittää uunissa nopeasti ennen kuivattimeen laittamista. Kuivatus vie tavallisesti noin 15-20 tuntia.
  2. Toinen tapa on kuivattaa liha auringossa. Asettele siivut yksitellen kuumalle kalliolle. Anna lihan maata auringossa. Kuivatus saattaa vaatia useita päiviä.

Molemmissa tavoissa tärkeää on leikata liha todella ohuiksi siivuiksi, jotta ne kuivuvat kauttaaltaan mahdollisimman tehokkaasti. Isot fileet ja kunnon ruhot eivät kuivu sisältä, vaikka odottelisit koko kesän. Siivujen täytyy mielellään olla noin puolen sentin paksuisia.

Lisäksi kaikki nahka ja rasva tulee poistaa ennen kuivatusta, sillä ne voivat pilaantua kuivatuksen ja säilytyksen aikana.

Itse kuivatettu liha säilyy huoneenlämmössä noin pari kuukautta. Voit parantaa säilyvyyttä vakuumipakkaamalla kuivatetun lihan.

Suolaus

Suola kuivattaa. Ja tappaa bakteereja. Suolauksessa on periaatteessa kolme eri tapaa.

  1. Hiero suolaa suoraan lihan pintaan ja anna nesteiden poistua. Voit suolan lisäksi käyttää myös mausteita ja yrttejä. Tavallisesti liha kannattaa suolata ohuina leikkeinä.
  2. Säilö liha suolanesteeseen. Lisää siis purkkiin vettä ja runsaasti suolaa. Jos haluat lisää makua, voi suolaveteen lisätä myös hunajaa tai ruskeaa sokeria.
  3. Marinoi liha ensin etikassa. Tämän jälkeen suolaa normaaliin tapaan.

Yhteenveto

Jos siis haluat helposti säilöä lihaa pidemmiksi ajoiksi – ovat suolaus ja kuivaaminen parhaita vaihtoehtojasi. Myös lihan purkittaminen onnistuu kotikonstein, mutta vaatii tarkemmat ohjeet, joihin voimme palata joskus myöhemmin.

Talvella säilytys on helppoa, mutta näillä vinkeillä saat lihan säilymään muutamia kuukausia myös kesällä.

Ja tiedätkö miten tosipreppaajat varustautuvat? Ostavat varmuudeksi kotiinsa Real Field Meal talstelumuonalaatikon.

Leave a Reply