10 tarpeellista selviytymisvinkkiä

ÄLÄ KUOLE: Nämä 10 selviytymisvinkkiä jokaisen pitäisi tietää

Joskus ihminen on väärässä paikassa väärään aikaan. Niin vain käy. Juoppokuski ajaa päälle. Karhu tulee metsässä vastaan. Maanvyörymä hautaa retkeilijän. Salama iskee kirkkaalta taivaalta. Tai moottorisaha lipeää puutöissä.

Näitä sattuu.

Ja aina sille ei yksinkertaisesti voi mitään.

Me kuitenkin keräsimme 10 selviytymisvinkkiä sellaisiin tilanteisiin, joita ei aina pääse karkuun.

1. Eläinten kohtaaminen

Usein ensireaktio on juokseminen. Mutta eläimet on ”geneettisesti koodattu” reagoimaan pakolaisiin. Ja ikävä kyllä reaktio on perään lähteminen. Metsästysvietti syttyy ja sinusta tulee ruokaa… Sillä ihminen ei juoksemalla karkaa edes mahtipontisen kokoiselta karhulta.

Vinkki: Älä juokse karkuun, vaan mene maahan ja esitä kuollutta. Suojaa kaulasi käsillä. Pidä silti mukanasi pippurisumutetta, jos liikut karhujen elinalueilla. Jos eläin silti hyökkää kimppuusi, saa pippurisumutin kovanaamaisimmankin elukan pakenemaan.

Kakkosvinkki: Vältä uimista alueilla, joissa haita on paljon. Niille et nimittäin voi mitään…

2. Pysyttele laiturilla

Seisoskelet laiturilla – esimerkiksi satamassa, mökillä tai kaupungin keskustan joen rannalla. Veteen putoaa joku huithapeli (tai humalainen). Sinä leikit urheaa ja hyppäät perään. Voi j*malauta, nyt teitä hukkuvia on kaksin kappalein…

Vinkki: Älä helvetti hyppää sinne veteen. Pelastustilanteessa pysyttele itse tukevasti laiturilla ja heitä jokin pitkä naru vedenvarassa olevalle. Jos sinulla ei ole mitään millä vedät hädässäolevan rantaan, heitä hänelle ensin apuväline kellumiseen. Näin pelaat itsellesi lisää aikaa.

Kakkosvinkki: Jos henkilö ei oikeasti itse pysy pinnalla, pitää sinun arvioida tilanne uudelleen. Kuoleeko hän, jos et itse hyppää perään? Selvä. Kuoletko itse, jos hyppäät perään? Selvä. Sitten veteen hyppääminen on vaihtoehto.

3. Älä aja nurmikkoa poikittain

Jenkkilässä jopa 95 ihmistä kuolee vuosittain kaatuneen ruohonleikkurin alle. Toki kyseessä on ajettava leikkuri, mutta eivät työnnettävän leikkurinkaan lavat vaarattomia ole.

Vinkki: Ihan sama leikkaatko nurmikkoasi työnnettävällä vai ajettavalla ruohonleikkurilla – leikkaa mäet aina suoraan ylä- tai alamäkeen, älä ikinä vinottain.

4. Vältä matalia patoja

Moni pieni ja keskisuuri joki on ”osittain padottu” matalalla betonivallilla, jonka tarkoitus on säädellä veden virtaamista.

Tällaisen vallin lähettyvillä uiminen on vaarallista. Putoava vesi aiheuttaa vallin alapuolelle pyörteen, joka on ihmistä vahvempi. Virtaava vesi pyörittää sinua edestakaisin etkä pääse virtauksesta irti.

Vinkki: Jos jäät jumiin pyörteeseen, vedä itsesi sikiöasentoon ja pudottaudu joen pohjalle asti. Anna virran viedä sinut itsestään alajuoksua kohden – älä pyristele vastaan ja yritä uida pintaan keskellä pyörrettä. Nouse haukkaamaan happea vasta, kun olet varma, että olet päässyt eroon vallin aiheuttamasta vahvasta pyörteestä.

5. Älä pakota itseäsi pidättämään hengitystä

Tiedätkö sen tunteen, kun yrität sukeltaa oikein pitkään? Moni lähes hyperventiloi ennen tätä ”suoritustaan”. Ja se ei ole hyvä se. Hyperventilointi – eli tässä nuo muutamat nopeat sisään-ulos-vedot ennen keuhkojen täyttämistä isolla sisäänvedolla – aiheuttaa CO2:n vähentymisen veressä, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa tilanteeseen, jossa et tiedä milloin hengen pidättäminen on menossa liian pitkälle. Saatat siis ihan oikeasti pidättää hengitystäsi itse niin pitkään, että menetät tajuntasi. Tällöin hukkuminen on lähes varmaa.

Vinkki: Älä hyperventiloi ennen sukeltamista. Yksinkertaisesti vedä kerralla vähän enemmän ilmaa sisään ja anna mennä.

6. Kiipeä turvallisesti

Jopa puolet rappusilla tapahtuvista onnettumuuksista johtuu yhdestä asiasta: tavaroiden kantamisesta.

Vinkki: Kun käytät tikarappusia, pidä aina kolme pistettä kiinni. Tämä tarkoittaa siis kahta kättä ja yhtä jalkaa – tai yhden käden ja kaksi jalkaa koko ajan. Kantaminen kannattaa tehdä siihen erikseen tarkoitetuilla varusteilla kuten valjailla.

7. Älä ylitä vahvasti virtaavaa jokea

Metsässä yllättävän moni hukkumistapaus johtuu väärin tehdystä joen ylittämisestä. Älä ikinä ylitä jokea sen kapeimmasta kohdasta, jos virtaus on siinä kovaa. Valitse laajempi matala suora, jossa vesi liikkuu hitaammin.

Vinkki: Heitä veteen keppi. Jos keppi liikkuu nopeammin kuin sinä kävelet, ylittäminen on vaarallista.

8. Älä katko nojaavia puita

Moottorisaha ei aina ole puiden kaatamisessa se vaarallisin tekijä. Nojaavat puut pitävät sisällään todella paljon energiaa, joka vain odottaa mahdollisuutta päästä valloilleen.

Vinkki: Älä ikinä sahaa nohaavia puita. Jos puusta on pakko päästä eroon, kutsu ammattilainen paikalle.

9. Älä oikaise jyrkkien kallioiden yli

Moni retkeilijä on törmännyt tähän tilanteeseen: eteen tupsahtaa korkea kallio. Kiertäminen kestää pitkään – ja periaatteessa kiipeäminen onnistuu jotenkuten – ainakin aluksi. Ja ylöspäin on yleensä helpompi mennä kuin alaspäin. Uhkarohkea vaeltaja lähtee kiipeämään, kunnes hän tulee kohtaan, josta ei enää pääsekään eteenpäin. Hän seisoo pienellä kielekkeellä ja toteaa, että takaisin alaspäin ei uskalla lähteä… Ja paleltuu seuraavan yön aikana.

Selviytymisvinkki: Älä oikaise kallioiden yli, jos et näe alhaalta koko reittiä kerralla. Ja vielä parempi, jos et yksinkertaisesti oikaise ollenkaan.

10. Käytä generaattoria fiksusti

Joskus talvimyrskyt katkovat Suomessakin sähköjä… Ei onneksi ihan samaan tapaan kuin muualla maailmassa. Moni kuitenkin on varannut mökilleen erillisen generaattorin, jolla talviasuttava mökki pidetään lämpimänä myös sähkökatkojen aikana.

Jos ulkona on pirun kylmä, jätetään generaattori helposti pyörimään koko yöksi. Usein generaattori tuottaa sivutuotteena jonkin verran häkää… Joka ei haise miltään – ja tappaa yllättäen.

Vinkki: Jos joudut pyörittämään generaattoria läpi yön, sijoita se vähintään 7-8 metrin päähän asuinrakennuksista.

Leave a Reply