Miten luonnosta löytää juomakelpoista vettä

Näin löydät juomakelpoista vettä luonnosta

Tätä ei voi painottaa tarpeeksi: vesi on edellytys selviytymiselle. Jos jostain syystä joudut luonnon armoille, ensimmäinen tehtäväsi on löytää vettä.

Miksi? Noin 70-80 prosenttia ihmisestä on vettä. Ja me tarvitsemme minimissään noin 2 litraa sitä normaalien elintoimintojemme ylläpitämiseen.

Vaikka suurin osa koko maapallosta on veden peitossa, ei metsästä silti helposti löydy juomakelpoista nestettä. Toki voit törmätä lampiin, lätäköihin tai jopa Itämereen – mutta voiko löytämääsi vettä juoda? Jos ei – niin miten se puhdistetaan, jos sinulla ei ole erillistä vedenpuhdistinta mukanasi?

Miten löydät vettä

Jos alueella on kasveja ja eläimiä – on siellä myös vettä. Sinun vain täytyy tietää mistä etsiä ja miten kaikki tipat otetaan talteen.

Ensimmäisenä mieleen tulevat tietysti lammet, järvet, joet ja purot. Yleisesti ottaen suomalaisten järvien ja jokien vedet voidaan puhdistaa juomakelpoisiksi keittämällä tai käyttämällä erillistä puhdistinta. Ilman puhdistusta, altistat itsesi bakteereille, viruksille ja pieneliöille, jotka varmasti vain pahentavat tilannettasi.

Jos saat valita – valitse ennemmin liikkuva vesi. Siis joki tai puro. Paikallaan lilluvat järvet, lammikot ja lätäköt ovat otollisempia kasvupaikkoja huonoille mikrobeille.

Entä, jos en voi puhdistaa sitä?

Jos sinulla ei ole mitään keinoja puhdistaa juomavettäsi, on sinulla vain muutama vaihtoehto.

  • Sadevesi: Kaikkein paras vaihtoehto. Sadevesi käytännössä puhdistuu haihtumisen myötä – ja kun se tiivistyy ja sataa alas, ei siihen ehdi kerääntyä mitään haitallista. Kerää siis sadevettä kasvien pinnoilta. Jos joudut olemaan luonnossa pitkään, tee kasveista keruuastioita.
  • Lumi ja jää: Älä syö kumpaakaan – vaan sulata lumi ja jää ensin vedeksi. Vaikka molemmissa on satavarmasti pieniä määriä haitallisia mikrobeja, ovat jää ja lumi yksi parhaista vaihtoehdoistasi.
  • Aamukaste: Jos vettä ei sada ja lunta ei ole – on aamukaste ja kasvien päälle tiivistynyt vesi vaihtoehto. Jos sinulla on puhdas muovipussi, voit sen avulla kerätä tiivistynyttä vettä kasvien pinnoilta.
  • Kasvien neste: Osa kasveista sisältää runsaasti vettä. Yritä puristaa niistä nestettä – se on usein juomakelpoista.

Vältä näitä

Mitä vesilähteitä sitten pitäisi ehdottomasti välttää?

Kaikki paikallaan pysyvät järvet ja lammikot ovat huono vaihtoehto, jos sinulla ei ole puhdistusvälineitä. Samoin kaikki paikat, joiden lähettyviltä löytyy kuolleita eläimiä tai runsaasti teollisuutta. Useimmat synteettiset aineet eivät katoa vedestä edes keittämällä.

Vältä suolavettä. Suolavesi itse asiassa kuivattaa kehoasi ja sen juominen voi nopeasti johtaa hengenvaaralliseen tilaan.

Älä juo omaa virtsaasi. Virtsan juominen keräännyttää suoloja kroppaasi ja johtaa kuivumiseen. Vaikka TV:ssä kusen juomista välillä näkee, ei sitä kannatta harrastaa. Virtsa tulisi aina puhdistaa useaan kertaan ennen nauttimista – ja ehdottamamme muut tavat ovat paljon helpompia tapoja saada nestettä.

Vältä myös veren juomista. Veressä on nimittäin runsaasti rautaa. Veren juominen voi aiheuttaa raudan yliannostuksen nopeasti.

Puhdistustapoja

  • Keittäminen: Helpoin ja yleisin tapa puhdistaa vettä. Anna veden kiehua muutamia minuutteja ennen nauttimista. Keittämällä myös järvivesistä tulee yleensä juomakelpoista.
  • Suodatus: Vaatii enemmän työtä ja osaamista. Käytännössä sinun pitäisi luoda lähes metrin syvä kuoppa, jossa on omissa kerroksissaan hiekkaa, soraa ja pienehköjä kiviä. Vesi valuu isommista rei’istä kohti pienempiä. Vesi ohjataan viimeisestä kerroksesta astiaan. Vaikka tämä puhdistustapa ei ole 100 % varma – on se silti tyhjää parempi.
  • Puhdistustabletit / puhdistin: Lisää tabletti veteen – tai käytä sitä puhdistimen läpi. Lue puhdistimen käyttöohjeet pakkauksesta.

Muista, että vesiastian tulee olla puhdas. Veden kerääminen likaiseen astiaan on täysin turhaa hommaa – likainen astia tekee nesteestä juomakelvotonta.

Nyt tiedät miten löydät juomavettä luonnosta – ja miten puhdistat juomakelvottomat nesteet juomakelpoisiksi. Toivottavasti näille taidoille ei ikinä tule käyttötarvetta.

Leave a Reply