Näin kalastat ilman välineitä

Kalastus ilman välineitä

Suurimmalle osalle meistä kalastaminen on hauska harrastus. Mutta alun perin se on tietenkin syntynyt tarpeesta saada ruokaa itselle, perheelle ja koko yhteisölle. Entä, jos sinun joskus pitäisi pystyä kalastamaan itsellesi ruokaa, mutta ilman välineitä?

Onnistuisiko? Vai kuolisitko nälkään?

Miksi opetella näin omituinen taito? Noh, muutamissa survivalistien luomissa eri skenaarioissa voit joutua tilanteeseen, jossa joudut lähteä kotoasi nopeasti. Et välttämättä ehti kasata metsästys- ja kalastustarvikkeita kasaan. Tai et välttämättä pääse niihin käsiksi.

Vaikka emme pidä tällaista tilannetta todennäköisenä, on silti varmuuden vuoksi syytä opetella kalastamaan ilman välineitä. Jos ei muuta, niin ainakin olet valmis kaikkeen.

Tee atrain itse

Toki pelkällä terävällä kepillä voi parhaimmillaan saada kalaa. Etsit kepin ja teroitat sen.

Mutta tällöin käden täytyy olla todella vakaa ja tähtäyksen kohdillaan. Siksi on helpompaa rakentaa useampikärkinen atrain, jolla osuman ei tarvitse olla millintarkka.

Etsi vahva keppi. Ei liian paksua. Ohut penetroituu veteen paremmin. Halkaise keppi päästään 2-4 eri osaan noin 15 sentin syvyydeltä. Etsi kestävä, mutta pieni kepinpätkä ja laita se halkeaman juureen asti pitämään atraimen päät erossa toisistaan.

Teippaa tai sido keppi tiukaksi oksien ja kärkien alareunan kohdalta, jotta puu ei pääse halkeamaan enää lisää. Teroita kaikki kärjet. Ja lähde kalastamaan!

Tee-se-itse ongen valmistus

Jos kepin heittäminen on mielestäsi liian vanhanaikaista, voit rakentaa itsellesi perinteisen ongen.

Aloita koukusta: etsi käytetty tölkki. Olut, limonadi tai ruokatölkki. Mikä vain kelpaa. Irroita purkin päältä löytyvä avaaja (se metallinen pieni lärpäke). Leikkaa lärpäkkeen suuremman reiän kohdalta pieni pala pois – ja teroita juuri avattu kulma teräväksi. Samanlaisen koukun voit valmistaa tietysti myös esim. eläinten luista, taittamalla löytämäsi sakset koukuksi, yhdistämällä useita klemmareita koukun muotoiseksi paketiksi tai leikkaamalla mistä tahansa metallisesta sopivan palan.

Sitten siima: Tämä onkin paljon vaikeampi juttu. Katsele ympärillesi. Kokeilunarvoisia ovat muun muassa hammaslanka (useampaan kertaan kierrettynä), rikkoituneet vaatteet ja kaikki kestävät langat.

Vapa ei ole pakollinen – mutta helpottaa. Tähän hommaan käy mikä tahansa pitkä ja kestävä. Metsästä löytyvä suora oksa on tietysti helpoin valintasi.

Käsin kalastaminen

Tätä alkeellisemmaksi homma ei voi edes mennä. Helpoin tapa kalastaa käsin on yrittää etsiä niitä piilopaikoistaan. Etsi siis joen uomista tai lahden poukamien rantamilta koloja ja pusikoita, joihin kalat voisivat piiloutua.

Suomen olosuhteissa ongelmiakin on: meiltä ei löydy yhtä paljon piiloutuvia kalalajeja kuin maailmalta. Lisäksi vetemme ovat niin likaisia, että kalan näkeminen on usein vaikeaa.

Yritä ajaa kala umpikujaan ennen nappaamista. Saat sormilla parhaan otteen yleensä kitusista tai tunkemalla sormet suoraan kalan suuhun. Terävähampaisten otusten kanssa tämä on epämukava, joskin toimiva tapa.

Yhteenveto

Kalastus ilman välineitä ei ole helppoa – ja siksi me tässä artikkelissa itse asiassa annoimme sinulle neuvoja erilaisten kalastusvälineiden rakentamiseen itse.

Leave a Reply