Teltan valinta

Teltan valinta – miten valita oikea teltta vaellukselle

Hyvä teltta on kevyt, kestävä, sopivan edullinen juuri sinun budjeettisi, nopeasti ja helposti pystytettävä ja riittävän tilava omaan käyttöösi. Kuulostaako monimutkaiselta? Ei se sitä ole. Oikean teltan valinta on oikeasti suhteellisen yksinkertaista, kun vain tietää mistä etsii ja mihin telttaa haluaa käyttää.

Tässä artikkelissa käymme nopeasti läpi millaisia eri telttatyyppejä on olemassa ja mitä pitää ottaa huomioon, kun valitsee itselleen telttaa.

Vuodenajat

Oletko telttailemassa vain keväästä syksyyn vai tuleeko telttasi kestää talven paukkupakkasia, kylmää viimaa ja lumen painoa? Suurelle osalle tavallisista käyttäjistä – aina hardcore-vaeltajista aloitteleviin eräilijöihin – kolmen vuodenajan teltta on riittävä valinta.

3-vuodenajan teltta on tarkoitettu kätettäväksi keväällä, kesällä ja syksyllä. Tavallisesti nämä teltat sopivat myöhäisenkiin syksyyn, kunhan maa on vielä lumeton. 3-vuodenajan teltta on selvästi kevyempi kuin 4-vuodenajan teltta. Jos siis et ole yöpymässä maastossa talvisin, osta 3-vuodenajan teltta. Muuten kannat matkoillasi ihan turhaa painoa. Tavallisesti 3-vuodenajan telttojen sisäteltta on hyvin ilmastoitu ja ulkopinta vastaavasti suojaa sateelta ja tuulelta.

4-vuodenajan teltta on valmistettu paksusta materiaalista, joka pitää tuulen ja viiman teltan ulkopuolella. 4-vuodenajan teltta on painavampi kuin 3-vuodenajan teltta ja samalla yleensä vahvistettu kestävämmästä materiaalista. Tarvittaessa 4-vuodenajan teltan kaikki ilmastointiaukot on mahdollista sulkea kokonaan.

Superkevyitä yksikerroksisia telttoja käytetään pääasiassa vain tilanteissa, joissa painoa pitää minimoida mahdollisimman tehokkaasti – esimerkiksi vuorikiipeilyssä. Muuten teltat ovat pääasiassa aina kaksikerroksisia.

Koko

Teltan koko on yksi tärkeimmistä valintaan vaikuttavista tekijöistä. Ensinnäkin, montako ihmistä teltassa pitää mahtua yöpymään? Monelle kahden hengen teltta on hyvä valinta, sillä se on riittävän kevyt kantaa mukana yksinkin, mutta tarvittaessa sisään mahtuu hyvin 2 ihmistä.

Jos olette reissussa aina isommalla porukalla, voi 4 hengen teltta olla oikea valinta. Yksi neljän hengen teltta on tietysti kevyempi kuin kaksi kahden hengen telttaa. Esimerkiksi perheille 4 hengen teltta saattaa olla paras valinta.

Telttatyypit

Suurin osa teltoista on joko tunneli- tai kupolimallisia.

Tunneliteltassa teltan kaaret ovat samansuuntaiset. Tästä johtuen teltta ei pysy pystyssä ilman maakiiloja ja kiristysnaruja. Tavallisesti tunneliteltta tarjoaa enemmän tilaa suhteessa painoonsa kuin kupoliteltta. Lisäksi tunneliteltoissa on tavallisesti oma eteinen eli absidi. Jos kaikki tavarat eivät mahdu itse nukkumistilaan, voidaan niitä säilyttää kätevästi eteisessä. Tunneliteltan sisä- ja pintakerros kulkevat yhdessä, joten sisäkerros ei kastu edes telttaa sateella pystytettäessä.

Kupoliteltta vastaavasti voidaan kiinnittää maahan pelkkien telttatankojen avulla ja telttakiiloja ja kiristysnaruja ei välttämättä tarvita. Toki niiden käyttö on silti aina suositeltavaa. Teltan kaaret menevät ristiin vähintään yhdesät kohdasta ja siksi kupoli pysyy kasassa itsestään. Tarvittaessa voit siis koota kupoliteltan ensin, kiristää telttakankaan ja sitten vasta asettaa teltan paikalleen maastoon. Tavallisesti kupoliteltan kaaret kiinnitetään sisätelttaan ja ulkopinta vedetään kupolin päälle erikseen.

Vedenpitävyys

Telttakankaan vedenpitävyys arvoitetaan niin sanotulla vesipilariarvolla. Aivan kuten nimi kertoo, vesipilariarvo ilmaisee sen vesipatssaan korkeuden, jonka paineen telttakangas kestää millimetreissä. Tavallisesti pohjakankaan vesipilariarvon tulisi normaalikäytössä olla noin 3000 mm ja telttakankaan noin 1500 mm tai korkeampi. Näiden ylittäviä arvoja tarvitaan vain rankkasateissa ja yövyttäessä todella märällä pinnalla kuten suolla.

Yhteenveto

Nyt teltan valinta on sinulle helppoa! Tiedät mitä kaikkea pitää telttaa valittessa ottaa huomioon ja millainen telttatyyppi sopii omaan käyttöösi.

Jos haluat tilata teltan kätevästi netistä, tutustu esimerkiksi Vaeltajankaupan valikoimaan.

Leave a Reply